Alimentul pe care Petre Daea vrea ca românii să-l consume mai des: ‘Trebuie să producem mai mult’

de: Ștefan R. Apostol
08 11. 2022

Fiecare dintre noi ne dorim să mâncăm sănătos. Se pare că aceeași dorință o are și Petre Daea, ministrul Agriculturii. Într-un dialog recent am aflat despre alimentul pe care vrea ca românii să-l consume mai des.

Ministrul Agriculturii a pus gând rău cormoranilor

Producția de pescuit de captură în România a fost raportată la 7.973 de tone în 2020, conform  Băncii Mondiale. Producția de pescuit de captură, spune ministrul Petre Daea, din păcate are de suferit ca urmare a creșterii numărului de cormorani.

În consecință, în Parlamentul României a fost depus un proiect de lege prin care se dorește diminuarea aestei specii. Petre Daea trage, în același timp, și un semnal de alarmă pentru români, spunând că peștele ar trebui să fie un aliment prezent pe masa fiecăruia dintre noi.

„(..) sper să se valideze în Parlamentul României acea iniţiativă, în aşa fel încât se reducem populaţiile de cormorani pentru a putea satisface consumul în România, întrucât la această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de peşte în ţară, faţă de posibilităţile pe care le avem de a realiza peste 50.000 – 60.000 de tone de peşte.”, declară ministrul.

Alimentul pe care Petre Daea vrea ca românii să-l consume mai des

Dacă vă întrbați la ce aliment face referire ministrul Daea, vă spunem că se referă la pește. Deși România are o producție importantă, cu potențial de și mai mult, statul român importă multe tone de pește. Este un aspect pe care Petre Daea ar vrea să-l schimbe, spunând că „Trebuie să producem mai mult (n.r. peștele)”.

„(..) românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii. (..)  Însă, revenind la preocuparea zilei şi la imaginea aceasta pe care dumneavoastră o vedeţi de respect pentru consumul de peşte în România şi de efortul pe care-l fac piscicultorii în acest domeniu, trebuie şi ei să poată să beneficieze de rezultatul muncii lor şi noi să putem folosi produsele pe care ar trebui şi firesc să le găsim în consumul zilnic, pentru că este o hrană foarte sănătoasă şi merită să o avem”, a mai explicat ministrul Daea.

Importurile de pește în ultimii ani a devansat producția locală, ceea ce ar putea duce la o situație delicată, mai ales pentru piscicultorii români. Rămâne de văzut care și dacă vor exista măsuri de a ridica producția locală de pește și în ce condiții se va putea diminua importul din alte state producătoare, atât din Europa, cât și din restul lumii.