12 iun. 2023 | 16:28

Alimentul de post cu până la 50 E-uri. E o bombă pentru organismul tău, mulţi români îl consumă, din păcate

Sănătate
Alimentul de post cu până la 50 E-uri. E o bombă pentru organismul tău, mulţi români îl consumă, din păcate
InfoCons: „Cel puțin doi aditivi se regăsesc în produsele de post din piață”

Când vorbim de o gamă de produse, precum dulciuri cu jeleu galben neon, înghețată albastră ca cerul, prăjituri întregi în toate culorile curcubeului, acest lucru este posibil numai cu coloranți artificiali. Aceștia și alți aditivi alimentari sunt adesea etichetați cu un număr E în loc de numele lor. „E” înseamnă Europa și indică faptul că substanța este permisă sau nu de UE pentru a fi utilizată în toate țările europene. În ceea ce privește România, ultimul rport realizat de InfoCons scoate în evidență nu mai puțin de 50 de E-uri și atrage atenția asupra acestui aspect regăsit la almentele de post. Experții InfoCons spun că este o bombă pentru organismul tău, iar mulţi români îl consumă, din păcate.

Românii au intrat în perioada de post

După Calendarul Creștin Ortodox, în această perioadă mulți români au intrat în perioada de post, înaintea marii sărbători creștine de Sf. Petru și Pavel. Asta înseamnă că vorbim de un anume tip de alimente, de post, de origine vegetală și nu numai care sunt consumate în această perioadă. Numai că, deși mulți cred că acestea sunt mult mai sănătoase și fără riscuri, un nou studiu InfoCons arată care este, de fapt, realitatea:

„Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri.

De pildă , pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri”, se arată în cel mai recent studiu InfoCons.

Vezi și: Masa de post, plină de aditivi alimentari. Cum mănânci 50 de E-uri dintr-un foc, fără să-ți dai seama

InfoCons: „Cel puțin doi aditivi se regăsesc în produsele de post din piață”

Conform aceluiași studiu, în produsele mențonate se regăsesc cel puțin doi aditivi alimentari, care în esență nu fac bine sănătății, după cum urmează:

„Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor.

Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate.

Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.”, mai arată studiul InfoCons.

Vezi și: Ce conțin pateurile vegetale, de fapt. Ce procent de legume au versus aditivi alimentari

InfoCons: „E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare”

Sorin Mierlea, președintele InfoCons, trage un mare semnal de alarmă, când vine vorba și despre produsele de post regăsite în toate magazinele, spunând că „E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare”, și că ar trebui să fim mult mai atenți chiar și atunci când ne decidem să achiziționăm astfel de produse:

„Suntem în Post. Pentru cei care cu adevărat țin Post, dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale, cu multe legume. Dar  din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor.

Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim ! Alegem în cunoștință de cauză, descărcând Aplicația GRATUITĂ InfoCons, care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebările de mai sus, ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare.”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Vezi și: Ce aditivi conțin micii din magazinele Lidl, Kaufland și Carrefour. Detaliul de pe etichetă pe care îl ignoră mulți