Alimentul consumat mai puțin, dar care are beneficii multiple. De ce ar trebui să mâncăm mai des
Poate cel mai iubit dulce din lume, ciocolata poate fi un aliment cu beneficii multiple pentru organism. Partea şi mai bună este că ne putem bucura de ea mai des decât până acum!
Ciocolata are beneficii multiple pentru sănătate
Dacă rezişti cu greu în faţa unei tablete de ciocolată, specialiştii au o veste minunată pentru tine! Noi studii arată că acest aliment este unul extrem de sănătos dacă îl consumăm corespunzător. În primul rând, contează cantitatea de cacao conţinută: neapărat peste 35%, apoi trebuie să fim atenţi la gramajul de zahăr, care trebuie să fie cât mai mic. De asemenea, este foarte important câtă ciocolată mâncăm (dacă nu vrei să te trezeşti cu kilograme în plus, atunci trebuie să ţii cont de sfaturile nutriţioniştilor).
Puţini sunt cei care au habar, de exemplu, că ciocolata neagră are efecte extraordinare asupra stresului, memoriei şi dispoziţiei. Pentru ca aceasta să fie eficientă, specialiştii recomandă varianta cu cel puţin 70% cacao. Mai mult, acest aliment delicios reduce gravitatea câtorva factori importanţi de risc pentru bolile de inimă. Într-un studiu realizat de cercetătorii americani, pudra de cacao a redus semnificativ colesterolul rău în cazul persoanelor cu probleme de acest fel.
Ciocolata este bună pentru piele. Da, aţi citit bine! Se pare că flavonele conţinute pot proteja împotriva efectelor nocive ale soarelui, îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul pielii şi cresc densitatea şi hidratarea pielii.
Câtă ciocolată trebuie să consumăm, de fapt
Fiind preparată din seminţele arborelui de cacao, ciocolata reprezintă astfel una dintre cele mai bune surse de antioxidanţi. Este important, însă, să ştim ce cantitate trebuie să consumăm pentru a nu ne îngrăşa.
“Ciocolata neagră trebuie să aibă în conţinut cel puţin 35% cacao în substanţă solidă şi cel puţin 20% unt de cacao. Recomand consumul de ciocolată cu un procent cât mai mare de cacao, care poate ajunge până la 80% şi chiar 85%. Ciocolată de calitate are un gust amărui şi aromat. Cu cât conţinutul în cacao este mai mare, cu atât creşte şi aportul de antioxidanţi.
Ciocolata cu lapte conţine grăsimi din lapte, lapte praf sau lapte condensat, un conţinut minim de cacao în substanţă solidă de 20% şi 20% lapte, inclusiv grăsimi din lapte, şi conţine cel mai mare număr de calorii dintre toate tipurile de ciocolată.
Recomand consumul a trei bucăţele de ciocolată, în prima parte a zilei, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a evita creşterea ponderală” spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică, conform CSID.ro.