Alimentul considerat sănătos care nu trebuie consumat la micul dejun. Alerta dată de un nutriționist

de: Corina Oprea
11 10. 2023

Un aliment extrem de cunoscut, pe care mulți îl consumă la micul-dejun, nu este tocmai o alegere potrivită. Specialiștii nu recomandă să fie introdus în dieta noastră zilnică, mai ales la prima oră a dimineții. De ce ar trebui să îl evităm și cum ne afectează sănătatea.

Ce să nu consumi la micul dejun

Unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare, pe care oamenii le aleg pentru micul-dejun, este terciul cu fructe. Gustul delicios, dar și senzația de sațietate pe care o oferă sunt doar câteva dintre motivele pentru care este introdus în dieta multora.

Ovăzul este bogat în fibre solubile, cum ar fi beta-glucanul, care pot ajuta la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale. Consumul regulat de ovăz poate contribui la sănătatea cardiovasculară, dar nu este indicat pentru prima masă a zilei.

Se pare că nu este tocmai cea mai fericită alegere pentru micul dejun, mai ales simplu, fără alte alimente asociate. Nu conține suficiente grăsimi și proteine, motiv pentru care specialiștii au efectuat studii importante și au ajuns la o concluzie clară.

„La micul dejun avem nevoie de proteine pentru reconstruirea țesuturilor și grăsimi pentru a susține funcția hormonilor după o noapte de fasting.

Ovăzul nu conține proteină completă și nici grăsimi, de aceea e important să îl echilibrăm cu alte produse bogate în acești nutrienți, cum ar fi ouăle”, spune nutriționistul Elena Ozun.

Cu ce să înlocuim terciul

Există mai multe alternative sănătoase pentru înlocuirea terciului la micul dejun. Acestea pot varia în funcție de preferințele personale și necesitățile nutriționale, însă există multe opțiuni simple.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci terci de ovăz. „Controlează hormonii foamei și poate face minuni”

O omletă cu legume proaspete sau ouă fierte este o sursă excelentă de proteine și nutrienți esențiali. Poți adăuga legume, brânză sau avocado pentru mai multă varietate și savoare, dar și pentru un aport de nutrienți, ce îți vor asigura energie până la masa de prânz.

Un smoothie pregătit din fructe, legume verzi și o sursă de proteine, cum ar fi iaurt sau chiar și o porție de ovăz, este o modalitate excelentă de a începe ziua cu o doză de vitamine și minerale. Poți adăuga semințe de chia sau de in pentru un aport suplimentar de fibre.

Quinoa poate fi gătită și servită cu fructe proaspete, nuci și un strop de miere pentru un mic dejun bogat în proteine și nutrienți. O combinație de brânză proaspătă, roșii tăiate și măsline poate fi o opțiune delicioasă și ușor de pregătit pentru micul dejun.

Ce beneficii are ovăzul pentru organism

Fibrele din ovăz pot ajuta la menținerea nivelului glicemiei sub control, fiind benefice pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, furnizează proteine vegetale, ceea ce îl face o opțiune bună pentru vegetarieni și vegani. Aceste proteine contribuie la menținerea și dezvoltarea țesuturilor.

Te-ar putea interesa și: Laptele de ovăz sau laptele de migdale? Ce avantaje și dezavantaje are fiecare băutură

Ovăzul este o sursă bună de minerale esențiale, precum fier, magneziu, fosfor și zinc, care sunt importante pentru funcționarea corectă a organismului.

Fiind bogat în fibre, ovăzul poate să ofere o senzație de sațietate mai durabilă, ceea ce poate ajuta la controlul greutății. Fibrele din ovăz pot contribui la menținerea sănătății tractului digestiv, prevenind constipația și promovând un tranzit intestinal regulat.

Avenanthramidele din ovăz au proprietăți antiinflamatorii, putând ajuta la ameliorarea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema. Ovăzul conține vitamine esențiale, cum ar fi vitamina B1, B5 și fier, care contribuie la energie și funcționarea normală a corpului.

Ovăzul poate fi inclus într-o varietate de rețete, de la terciul cu fructe, la biscuiți, turtă dulce și suplimente proteice, astfel încât este ușor de integrat în dieta zilnică.