Alimentul care trebuie mâncat mai des! Trebuie consumat cu coajă, conform specialiștilor
Specialiștii vin cu detalii pentru români. Aceștia recomandă ca oamenii să consume un aliment mai des. Unii dintre ei nu se gândesc să îl introducă prea mult în regimul lor zilnic. În timpul acesta, unii îl elimină de pe lista de cumpărături pentru că este scump și foarte greu de gătit. Merită consumat cu coajă și poate fi rapid adăugat în rețetele cu care ți-ai obișnuit deja familia. Despre ce este vorba?
Ce aliment trebuie să consumi mai des?
Românii trebuie să fie atenți la alimentația lor. Chiar dacă pare o adevărată provocare în perioada aceasta a scumpirilor, nu trebuie să facă anumite compromisuri când vine vorba de asta.
Specialiștii recomandă ca toată lumea să consume mai mult cartoful dulce. Câțiva dintre români abia dacă îl bagă în seamă când îl văd pe rafturile supermarket-urilor pentru că este mai scump, dar și pentru că se gătește diferit față de cartoful normal.
Leguma aceasta are o culoare portocalie și este una din cele mai bune surse de betacaroten. Cartoful dulce mai are și multe vitamine, fibre și minerale. De asemenea, este bogat în antioxidanți, este o sursă excelentă de carbohidrați și este foarte sănătos pentru tractul digestiv.
Conține betacaroten, fibre, vitamina B6 și vitamina E
„Un cartof dulce de talie medie, copt și mâncat împreună cu coaja sa, conține de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor și a apărării sistemului imunitar.
La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la combaterea infecțiilor și la absorbția fierului.
Conțin betacaroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu și mangan: din acest motiv pot fi incluși în regimuri alimentare bogate în fructe și legume”, dezvăluie celebrul nutriționist Gialuca Mech.
Cum îl consumi?
- Cartof dulce
83,1 grame de carbohidrați
20,1 grame de glucide
12,7 grame de amidon
4,2 grame de zaharuri
1 gram de proteine
3 grame de fibre
0,1 grame de grăsimi
- Minerale
Calciu: 3%
Fier: 5%
Magneziu: 7%
Mangan: 12%
Fosfor: 7%
Potasiu: 7%
Sodiu: 4%
Zinc: 3%
- Vitamine (100 grame)
Vitamina A: 89% din doza zilnica recomandata (DZR)
Betacaroten: 79% din DZR
Vitamina B1: 7% din DZR
Vitamina B2: 5% din DZR
Vitamina B3: 4% din DZR
Vitamina B5: 16% din DZR
Vitamina B6: 16% din DZR
Vitamina B9: 3% din DZR
Vitamina C: 3% din DZR
Vitamina E: 2% din DZR
Majoritatea oamenilor preferă să îi consume la cuptor. Aceștia pot fi înveliți în staniol, cu tot cu coajă. După ce sunt gata, scoate-i din aparatul de gătit și combină-i cu puțin unt și cașcaval. Presară pe deasupra pătrunjel proaspăt și sunt gata de mâncat.