Alimentul care te salvează după ce mănânci dulciuri. Efectele miraculoase pe care le are

de: Ana Chivu
22 03. 2021

Medicii recomandă consumul unui aliment anume care te face să nu mai poftești mai tare la dulce după ce ai mâncat deja. Este vorba despre un aliment pe care mulți români îl adoră. Un specialist în diabet și boli de nutriție vine cu mai multe detalii.

Alimentul care te salvează: ce trebuie să consumi după ce ai mâncat dulce?

Dr. Simona Carniciu a explicat în detaliu cum ne afectează mai exact sănătatea fluctuațiile glicemice. Specialistul în diabet și boli de nutriție a declarat că distrugerea celulelor pancreatice poate începe înaintea diagnosticului de diabet.

Pentru a evita orice problemă în această direcție este recomandat un stil de alimentație cât mai sănătos și echilibrat. Medicul a indicat câteva metode pentru a putea încetini creșterea glicemiei după ce deja ai comsunat dulce, lucru care-i face și pe cei mai gurmanzi să renunțe la cantitatea mâncată de obicei a desertului.

De exemplu, o salată de avocado consumată după un desert copios face ca glicemia să crească mai încet decât ar face-o în mod normal. Pe lângă regimul alimentar, oamenii pot controla glicemia prin anumite medicamente, dar chiar și în prezența acestora glicemia poate crește dacă regimul nu este potrivit.

„Pe lângă zahăr, dulciuri, produse de patiserie mai sunt și alimentele cu o cantitate mai redusă de zahăr. Mulți pacienți nu își dădeau seama că un cartof, orez alb, mazăre sau anumite tipuri de fructe cresc atât de mult glicemia. Pentru fiecare pacient diabetic, dacă și-ar lua glicemia după un eveniment supărător, stresant, o să observe că valorile au crescut foarte mult”, a detaliat medicul.

„Complicațiile diabetului zaharat apar din cauza fluctuațiilor glicemiei”

Ai mai jos detalii despre complicațiile care pot apărea și despre pașii pe care trebuie să-i facă diebetici după masă!

„Complicațiile diabetului zaharat apar din cauza fluctuațiilor glicemiei. Acestea trebuie controlate, să fie cât mai mici. În momentul în care sunt mari, de exemplu dacă avem înainte de masa 100-120 (glicemia n.r.) ca diabetic si după masă urcăm chiar până la 200 într-o oră sau două ore, acestea duc în timp la apariția complicațiilor. Pe lângă afectarea metabolismului, această glicemie crescută afectează atât vasele de sânge, cât și sistemul nervos. Este bine când mâncăm aceste tipuri de alimente încărcate în carbohidrați să le asociem cu proteine sau grăsimi în așa fel încât să încetinim absorbția și creșterea glicemică să nu fie așa mare. De exemplu, dacă mâncăm ceva dulceag, e bine ca apoi să punem în farfurie și ceva care să conțină proteine și grăsimi”
Dr. Simona Carniciu (Sursa: csid.ro)