Alimentul care se scumpește iar în România și în toată Europa. Oamenii săraci sunt disperați

de: Irina
28 08. 2021

Un aliment pe care românii îl consumă poate cel mai des se scumpește iar în România, dar și în toată Europa. Cei mai afectați de aceste scumpiri vor fi, în special, cei cu posibilități financiare reduse.

Alimentul care se scumpește iar în România și în toată Europa

Un aliment nelipsit de pe masa românilor se scumpește din nou. Este vorba despre pâinea ce de toate zilele, care va suferi majorări de preț nu doar la noi, ci și în alte țări din Europa.

Experții sunt de părere că recolta de cereale mai slabă, forța de muncă greu de găsit și scumpă, explozia prețurilor la energie, combustibil și transport, la care se mai adaugă și valul inflaționist global, toate acestea se vor reflecta în costurile pentru producerea pâinii.

Spre exemplu, în Ungaria, țara care la începutul verii se confrunta cu cea mai puternică inflație din UE, partidul de opoziție Parbeszed a estimat scumpiri ale pâinii cu 15-20%, iar asta mai ales din cauza creşterii drastice a preţului făinii.

De asemenea, și în Polonia crește prețul la pâine, iar asta din cauza costurilor mai mare la cereale. În august, în plin sezon, prețul grâului este chiar și cu 30-35% mai mare decât era acum un an.

Apoi, inflația din Rusia este de 6,5%, considerată a fi foarte mare după standardele europene. Analiştii sunt de părere că inflaţia nu va ceda. Reducerile de prog­noze în ce privește re­col­ta de cereale îi încu­rajează să creadă asta. Totuși, în ce privește grâul, piaţa s-ar putea stabiliza curând deoarece trebuie să înceapă recoltarea seminţelor de floarea soarelui. De precizat este că Rusia este cel mai mare exportator de cereale al lumii.

Piața globală ar putea fi pe deficit, iar cauzele sunt recoltele mai mici ale altor producători mari, precum Canada, dar şi calitatea mai slabă a bobului de grâu în ţări ca Franţa şi Germania.

Pâinea înregistrează scumpiri peste tot prin lume

De altfel, pâinea se scumpeşte peste tot în lume, din Sri Lanka până în Egipt şi America, iar ceea ce este mai grav este că preţurile cresc în regiunile instabile social şi politic. Mai exact, în regiunea Kurdistan un producător major a ridicat prețul pâinii cu peste 33% din cauza creşterii preţurilor combustibililor şi făinii din import. Chiar dacă făina locală este mai ieftină decât cea importată din Turcia, brutarii se plâng de calitatea ei.

În Armenia, ţara care a pierdut războiul cu Azerbaidjanul pentru enclava Nagorno-Karabah, pâinea s-a majorat cu 10% pe fondul inflaţiei alimentare generalizate.

În Egipt, planul preşedintelui de a diminua subvenţiile pentru pâine, creează tensiuni, iar în Afganistan pâinea s-a scumpit la preț de când a debutat pandemia, unde mai pui că de când au venit talibanii la putere, acest aliment de bază este şi mai greu de găsit…