Ținând cont că alimentele au început să se scumpească în ultima perioadă, un alt produs extrem de căutat în România va avea un alt preț! Milioane de români probabil nu își doreau să audă această veste, dar cererea este foarte mare, în timp ce producția este deficitară.
Președintele secției de Zootehnie a Academiei de Științe Agricole și Silvice, Ilie Van, a dezvăluit într-o dezbatere că produsele făcute din carne de porc vor crește la preț cu aproximativ 25% în următorii ani. În timp ce China are o cerere foarte mare pentru carnea de porc, situația nu stă așa de bine în România.
„China va fi, între 2020 şi 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane şi-a redus producţia până la circa 35 de milioane de tone şi va importa 7-8 milioane de tone, iar Europa va fi, bineînţeles, principala furnizoare de carne de porc pentru China.
Fiind principala furnizoare, se estimează că în Uniunea Europeană preţurile la carnea de porc vor creşte cu circa 25%. Este un alt semnal de alarmă, având în vedere situaţia sectorului de carne de porc din România. (…) Deci, la ce să ne aşteptăm: preţul la carne de porc în Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc în România. Ce facem? Va trebui să găsim soluţii, nu ne putem juca, pentru că lucrurile se vor agrava. Exportul către China este cel care va crea probleme aproape în toată Europa.”, a zis Ilie Van.
În același timp, președintele ASAS a transmis un semnal de alarmă cu privire la consumul produselor din carne de porc. Acesta a susținut că în 2020, față de alți ani, a scăzut importul într-un mod devastator. Ilie Van a adăugat că dacă românii o vor continua în acest ritm s-ar putea să nu mai existe carne de porc în următorii ani.
„În 2018 importam 332.000 de tone de carne de porc. În 2020 am importat doar 280.000 de tone de carne de porc, deci am scăzut importul cu 50.000 de tone. Dar am scăzut şi consumul, de la 732.000 de tone la 675.000, fix cu ce n-am importat. Deci, 50.000 de tone n-am importat şi cu 50.000 de tone. Cauza principală a fost creşterea cu 25% a preţului la import. (…) S-a sesizat cineva că România a consumat cu 50.000 de tone mai puţin în 2020 faţă de 2018? Nimeni. Dacă vom continua în acest ritm, probabil că nu vom mai avea deloc carne de porc.”, a mai spus Ilie Van.