Vrem să slăbim, dar asta nu înseamnă că tăiem totul din meniu. Cheia succesului este să mâncăm echilibrat. Ce alimente nu trebuie să ne lipsească din cămară și frigider în orice perioadă a anului?
O alimentație echilibrată conține cereale, produse congelate, fructe, semințe, legume și cărnuri proaspete. De pe lista de cereale nu trebuie să lipsească o pungă de cereale integrale pentru micul dejun. Nu sunt interzise nici conservele cu sos tomat, fasole, mazăre, comporturi. Pe listă trebuie si fie și fistic, nuci, migdale. Nu uitați de lapte, sucuri naturale de citrice, bânză, iaurturi și ouă.
Potrivit spuselor nutriționistului Mihaela Bilic, elementul din urmă este cel care nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. El conține multe calorii, însă are puterea de a oferi sațietate organismului mai mult decât orice aliment de pe piață.
„Natura a reușit să concentreze în ou tot ce e mai bun la capitolul nutriție. Un ou are 50g și doar 80 calorii. Cu toate astea oul este campion când vine vorba de sațietate (satură mai mult decât orice aliment ) și de calitatea proteinelor (conține proteine etalon).
Nu există proteine cu o valoare biologică mai mare și cu un coeficient de utilizare mai înalt, decât cele din ou. Dacă ar fi considerăm 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7 în timp ce valoarea pentru lapte este 84,5, pentru pește 76 și 74 pentru carnea de vită”, scrie nutriționistul.
Considerat un aliment sănătos datorită consumului mare de proteine, oul poate fi, pe de altă parte, periculos pentru sănătatea noastră, din cauza nivelului crescut de colesterol. Un studiu la care au participat aproape 30.000 de persoane a arătat o legătură clară între consumul de ouă zilnic și riscul crescut de boli cardiovasculare și moarte prematură.
„Pentru fiecare jumătate de ou consumat în plus, riscul de a suferi de boli cardiace crește cu 8%. Am vrut să vedem cum este asociată cantitatea de colesterol pe care o consumați regulat cu problemele cardiace pe termen lung și mortalitatea”, spun cercetătorii.
Participanții au fost urmăriți îndeaproape pe o perioadă de 31 de ani, iar rezultatele sunt șocante. Aproape 5400 au avut probleme cardiovasculare în decursul vieții, iar peste 6000 au murit din cauza unor probleme de sănătate care pot fi sau nu asociate problemelor cardiace. Rezultatele se adresează celor care consumă cel puțin un ou și jumătate zilnic. Concret, aproape 300 mg de colesterol.