Alimentul care înlocuiește ouăle în nutriția ta. Vestea pe care trebuie s-o afle milioane de oameni

de: Năstase Mirabela
29 05. 2022

Care este alimentul care înlocuiește ouăle în nutriția ta. Deși ouăle sunt considerate alimentele perfecte din punct de vedere nutrițional, cu un conținut important de vitamine, minerale și proteine, însă sunt și persoane pentru care consumul de ouă nu este o opțiune. Din fericire, există un anumit aliment care înlocuiește ouăle.

Alimentul care înlocuiește ouăle în nutriția ta

Ouăle sunt considerate alimentele perfecte din punct de vedere nutrițional, cu un conținut important de vitamine, minerale și proteine. Dar pentru anumite persoane, ele nu sunt o opțiune de consum.

Din fericire, cercetătorii au reușit să obțină niște roșii care produc multă vitamina D, utilizând o tehnică de modificare genetică. Vitamina D este un hormon ce rezultă din acțiunea razelor ultraviolete cu unde medii (UVB) asupra pielii umane. Acțiunea transformă substanța numită 7-dehidrocolesterol (7-DHC), un precursor al colesterolului, în vitamină.

7-DHC mai este prezent și în frunzele de roșii, dar și în roșiile verzi. Pe măsură ce fructele se maturizează, substanța se pierde. Acum cinci ani, s-a descoperit că planta are două căi metabolice pentru 7-DHC. În timp ce una este folosită pentru a produce apărarea împotriva agenților patogeni, cealaltă, din motive care nu se cunosc, nu este folosită.

Cercetătorii au utilizat această a doua cale pentru a activa producția de DHC, numită și provitamina D3. Autorul principal al studiului, Cathie Martin, cercetător la John Innes Centre, a explicat procesul.

„Provitamina D3 este sintetizată în tomate ca intermediar în producția de colesterol și de alcaloizi steroidoglicilici (substanțe care acționează împotriva agenților patogeni).

Am eliminat activitatea enzimei care transformă 7-DHC în colesterol, ceea ce a permis ca 7-DHC să se acumuleze în cantități mari în frunze, dar și în cantități mai mari în fructele verzi și chiar în fructele coapte.”, a spus specialistul, potrivit El Pais.

Ce spun autorii studiului

Apoi, următorul lucru pe care l-au făcut cercetătorii a fost să treacă frunzele și fructele prin razele UVB, după care să transforme 7-DHC în vitamina D. Frunzele au atins o concentrație de 200 micrograme pe gram frunză.

În cazul fructelor, cantitățile sunt mai mici: 0,3 micrograme pe gram la cele verzi și 0,2 la cele coapte. Însă o roșie ar fi suficienta pentru a obține între 20% și 30% din cantitatea zilnică de vitamina D de care are nevoie omul. Autorii studiului sunt de părere că o expunere mai mare la razele ultraviolete, chiar la procesul de uscare a roșiilor la soare, ar putea crește concentrația.