02 sept. 2020 | 08:16

Alimentul benefic pentru toți românii. Nu îngrașă și este foarte gustos

Știri generale
Alimentul benefic pentru toți românii. Nu îngrașă și este foarte gustos
Alimentul benefic pentru toți românii. Nu îngrașă și este foarte gustos

În 2016, se scria că oltenii au fost învățați de coreeni să cultive cartofi dulci, care ar putea înlocui pepenii de Dăbuleni. Nu i-a înlocuit, dar planta a luat cu asalt de atunci piețele din România, căci dacă la acel moment era cultivată restrâns, acum există în aproape toate solariile.

Cartoful dulce, alimentul benefic pentru toți românii

De altfel, din 2014 existau mici fermieri care încercau să educe consumatorii români să încerce soiuri deosebite de cartofi. Ulterior, agricultorii au văzut cu uimire că această legumă se adaptează perfect climei noastre. Provine din America Centrală și preferă clima caldă, dar și umezeală. Astfel, fermierii s-au arătat interesați de noua oportunitate de a face profit, mai ales că era la mare căutare.

Cartoful dulce, numit și Batat, este o plantă dicotiledonată care aparține familiei Convolvulaceae și este originară din America. Rădăcina este comestibilă, având un gust dulce.

Pe lângă vitamine, în cartofii dulci se găsesc mici cantități de calciu, fier, magneziu, fosfos, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină și folați. Ei sunt, de asemenea, o sursă importantă de betacaroten, un puternic antioxidant. Ceea ce face ca aceste legume să fie speciale este culoarea, căci au mai multe varietăți de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro.

100 de grame de cartof dulce gătit are puțin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3,6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu și 28% din cea de magnan.

Poveste de la Curtea Regală. Cum a ajuns leguma pe mesele oamenilor bogați

Cristofor Columb a descoperit în urmă cu aproape 600 de ani Peru, pe care l-a denumit Tărâm al Mirodeniilor. Printre plantele aduse s-a numărat și cartoful dulce, pe care incașii îl mâncau de mii de ani. A durat mai bine de 200 de ani până ce un bucătar al Casei Regale britanice să descopere cum se frig cartofii.

Legenda spune că acesta, supărat pe stăpânul lui că nu i-a apreciat feliile crude de cartof servite, le-a aruncat în focul cuptorului. Mirosul l-a ademenit pe stăpân, iar bucătarul, în continuare nervos, a salvat câteva bucăți din foc și i le-a servit. De atunci, cartofii au fost considerați delicatese.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart trofeul iar publicul a huiduit EBU
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Mulți oameni nu respectă aceste reguli. Ce trebuie să faci înainte de analize
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Trebuie să primească BANII de la stat. Lege pentru proprietarii de TERENURI din România
Capital.ro
Duminica Tomii, sărbătoarea care încheie Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri respectate în ziua de 12 mai
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro