În 2016, se scria că oltenii au fost învățați de coreeni să cultive cartofi dulci, care ar putea înlocui pepenii de Dăbuleni. Nu i-a înlocuit, dar planta a luat cu asalt de atunci piețele din România, căci dacă la acel moment era cultivată restrâns, acum există în aproape toate solariile.
De altfel, din 2014 existau mici fermieri care încercau să educe consumatorii români să încerce soiuri deosebite de cartofi. Ulterior, agricultorii au văzut cu uimire că această legumă se adaptează perfect climei noastre. Provine din America Centrală și preferă clima caldă, dar și umezeală. Astfel, fermierii s-au arătat interesați de noua oportunitate de a face profit, mai ales că era la mare căutare.
Cartoful dulce, numit și Batat, este o plantă dicotiledonată care aparține familiei Convolvulaceae și este originară din America. Rădăcina este comestibilă, având un gust dulce.
Pe lângă vitamine, în cartofii dulci se găsesc mici cantități de calciu, fier, magneziu, fosfos, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină și folați. Ei sunt, de asemenea, o sursă importantă de betacaroten, un puternic antioxidant. Ceea ce face ca aceste legume să fie speciale este culoarea, căci au mai multe varietăți de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro.
100 de grame de cartof dulce gătit are puțin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3,6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu și 28% din cea de magnan.
Cristofor Columb a descoperit în urmă cu aproape 600 de ani Peru, pe care l-a denumit Tărâm al Mirodeniilor. Printre plantele aduse s-a numărat și cartoful dulce, pe care incașii îl mâncau de mii de ani. A durat mai bine de 200 de ani până ce un bucătar al Casei Regale britanice să descopere cum se frig cartofii.
Legenda spune că acesta, supărat pe stăpânul lui că nu i-a apreciat feliile crude de cartof servite, le-a aruncat în focul cuptorului. Mirosul l-a ademenit pe stăpân, iar bucătarul, în continuare nervos, a salvat câteva bucăți din foc și i le-a servit. De atunci, cartofii au fost considerați delicatese.