Alimentul adorat de milioane de români s-a ieftinit considerabil. Este cea mai mare scădere din 2023
Încă din perioada negocierii rocadei guvernamentale actualul premier, Marcel Ciolacu, anunța intenția de acere marilor lanțuri de magazine, distribuitorilor și, implicit producătorilor, să cadă de comun acord asupra plafonării adaosuli comerciaș. De altfel aceasta a fost printre primele măsuri adoptate de noul guvern, dar efectele ieftinirii la alimentul adorat de milioane de români care s-a ieftinit considerabil, nu sunt de acum. Citește mai departe, și vezi despre ce aliment este vorba.
Plafonarea adaosului comercial începe să-și facă efectul
Printre primele decizii ale noului guvern, după negocierile duse cu reprezentanții tuturor părților implicate, a fost cota de plafonare a adaosului comercial la cel puțin 14 alimente de bază.
În baza noii OUG emise de guvern, procesatorii vor avea un plafon de 20%, marii retaileri tot de 20 de procente, iar distribuitorilor li s-a dat un plafon de doar 5% la adaosul comercial practicat.
14 alimente de bază au adaosul comercial mai mic
Prevederile ordonanței se referă la 14 alimente de bază, pe o perioadă de 90 de zile și care se aplică la valoarea fără TVA a produselor precizate în OUG. Iată și lista cu cele 14 alimente prevăzute în OUG:
- Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
- Lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
- Brânză telemea de vacă vrac
- Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
- Făină albă de grâu ”000” 1 kg
- Mălai 1 kg
- Ouă de găină calibrul M 10 bucăți
- Ulei de floarea-soarelui 1 litru
- Carne proaspătă de pui
- Carne proaspătă de porc
- Legume proaspete vrac
- Fructe proaspete vrac
- Cartofi proaspeți albi vrac
- Zahăr alb tos 1 kilogram
”Trebuie să susținem creșterea producției și a procesării. Astăzi aprobăm și o schemă de sprijin de 600 milioane de euro pentru firmele românești care produc de alimente, care fac investiții în unitățile de procesare.
Concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic. Lupta contra inflației și protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală a acestui Guvern.”, declara Ciolacu după adoptarea OUG.
Efectele se văd la alimentul adorat de milioane de români care s-a ieftinit considerabil
În lista celor 14 alimente, după cum s-a precizat anterior, se află și laptele de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, excepție făcând laptele UHT. În cazul acestui produs, conform Profit.ro, prețul a scăzut, chiar înainte de OUG, la poarta fermelor producătoare.
Datele furnizate de publicația citată spun că în luna mai 100 de kg de lapte costa 35,14 euro, cu 12,91 euro mai puțin, față de luna precedentă, când se vindea cu 48,05 euro per 100 kg.
Aceleași date mai arată că în fermele românești prețul a ajuns sub media europeană, în comparație cu prețul din Letonia, de exemplu, unde se vindea în luna mai cu 34,39 de euro per 100kg.
Aceste schimbări de prețuri veneau, nu în urma OUG emisă de Marcel Ciolacu, ci ca urmare a negocierilor duse de premierul Nicolae Ciucă, alături de ministrul Petre Daea, cu retailerii și proccesatorii, căzând de comun acord să scadă prețul litrului de lapte cu cel puțin 20%.