Mai este puțin și vom intra în Postul Crăciunului. În această perioadă, mulți creștini renunță la mâncărurile și alimentele pe bază de carne, folosind alimentele de origine vegetală. Numai că, și la aceste sortimente, prețurile au crescut în lunile anterioare, inclusiv în luna noiembrie.
Susținătorii alimentației pe bază de plante spun că subvențiile guvernamentale care merg către industria cărnii sunt în mare parte de vină. Vocile spun că aceste subvenții mențin prețurile la carne la un nivel artificial mai scăzut. De cealaltă parte, fac ca alternativele să ajungă cu greu la prețuri competitive.
Inflația crește în multe părți ale lumii, făcând ca prețurile să explodeze. Unii consumatori au constatat că banii lor nu mai ajung la fel de departe ca înainte, în special atunci când cumpără alimente. Indiferent despre ce alimente de bază am vorbi, am constatat că majoritatea au prețuri exagerat de mari în ultima vreme.
Unii preferă, din varii motive, alimentele de origine vegetală, iar alții, mai ales că vine Postul Crăciunului, aleg acest tip de alimente în detrimentul celor clasice. Dar și în cazul acestor alimente avem o mare problemă, când vine vorba de prețurile practicate de comercianți.
La nivel mondial, potrivit unui studiu, între 2004 și 2019, numărul veganilor a crescut de 30 de ori. Astfel că, de la 290.000 în 2004, s-a ajuns la aproape 10 milioane în 2019.
Alimentele de origine vegetală au prins la mulți consumatori, de altfel, spun nutriționiștii, fiind și extrem de sănătoase. Numai că aceste diete vin și cu costuri pe măsură, iar luna noiembrie stă mărturie în aceste afirmații.
În România cel puțin, prețurile la acest tip de alimente au resimțit creșteri cuprinse într 20 și chiar 40 de procente, dacă ne uităm doar la cartofi, de exemplu.
În perioada următoare, în Postul Crăciunului, mulți aleg alimentele de origine vegetală, și anume legume și fructe. Dar, criza prin care trecem în acest an a dus la majorarea prețurior la aceste alimente.
Recent vă spuneam cât au ajuns să coste cartofii, după ce prețurile au crescut cu 40%. Nici roșiile, din păcate, n vor fi mai ieftine, iar Postul Crăciunului devine, din nefericire, din ce în ce mai scump.
Un kilogram de roșii bio a ajuns să coste aproximatv 12 lei, în unele cazuri și 15 lei. Iar, așa cum se întâmplă de Sărbători, prețurile mai mult ca sigur că vor mai crește.
Puterea de cumpărare a leului va deveni din ce în ce mai mică, iar consumatorii care aleg alimentele de origine vegetală vor fi nevoiți să cheltuiască și mai mult pentru o mâncare sănătoasă.