Se va schimba total felul în care mâncăm. Planeta va rămâne destul de curând fără resurse, așa că oamenii de știință se gândesc la alternative pentru carne și leume.
Deși pare desprins din filmele Science Fiction, vom ajunge să mâncăm fructe, legume, lactate și produse din „carne” făcute în laborator. Se numesc alimentele viitorului, iar doi dintre miliardarii planetei susțin financiar producția acestora.
În timp ce burgerii din carne „falsă” atrag tot mai mulți vegetarieni și iubitori de mediu, un startup susținut de Jeff Bezos și Bill Gates se ocupă cu extragerea proteinelor din fulgi, pentru ingredientul principal în alimente care înlocuiesc carnea.
Compania care se numește Nature’s Fynd, din Chigaco, a reușit să atragă o finanțare de 158 de milioane de dolari de la investitori printre care se numără Jeff Bezos, Bill Gates și Al Gore.
Printre produsele pe care vor să le creeze se numără chiftele și hamburgeri fără carne, cremă de brânză și iaurt fără lactate, dar și nuggets de pui fără pui. Produsele sunt așteptate să apară pe rafturi la finele anului.
În 2020 a existat o creștere explozivă a alimentelor alternative, cum ar fi produsele care imită preparate de origini animală, însă fără să conțină niciun ingrediente de această sorginte.
Datele Plant-Based Foods Association arată că vânzările la astfel de produse a cunoscut o creștere de 27% anul trecut, iar valoarea totală a pieței a ajuns la 7 miliarde de dolari.
O afacere mai mult decât profitabilă pentru investitori și companii, mai ales că se zvonește că în câteva zeci de ani, Pământul va rămâne fără resurse, din cauza mediului nociv și a schimbărilor climatice rapide.
Și restaurantele au început să introducă în meniurile lor alimente bazate pe plante, cu proteine alternative, livrările la astfel de produse crescând în aprilie cu 60% față de aceeași lună a anului trecut.
Companiile cele mai cunoscute care fac produse din carne fără carne sunt Beyond Meat și Impossible Food, două firme ale căror produse au perturbat industria producătoare de alimente din SUA, în valoare de 733 de miliarde de dolari.
Producători de carne tradiționali precum Tuson Foods, Purdue, Hormel, Cargil și alții au decis și ei să își lanseze propriile produse alternative la cele făcute din carne.