Alimentele și serviciile care s-au scumpit cel mai mult în România. Inflația a ajuns la cifre record
În România, prețurile continuă să crească de la o zi la alta, indiferent că vorbim de cele ale produselor alimentare, nealimentare sau ale serviciilor. De vină pentru aceste scumpiri este creșterea prețului la energie din ultimele luni. Potrivit Institutului Național de Statistică, inflația în luna februarie a ajuns la cifra record de 8,5%. Practic, aceasta este valoarea cu care au crescut și prețurile față de aceeași perioadă a anului trecut.
Inflația a ajuns la cifre record. Prețurile la alimente și servicii s-au majorat semnificativ
Majorarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale a dus automat la o creștere semnificativă a prețurilor la alimente. Produsele alimentare s-au scumpit în medie cu 8,8% în februarie, față de aceeași lună a anului trecut, potrivit INS.
Cele mai mari scumpiri au avut loc la produse precum cartofii (peste 30%), ulei comestibil (26%), făina și mălaiul (17%), zahărul (12%), peștele și brânza (10%). De asemenea, și pâinea s-a scumpit cu 14 procente.
Însă cel mai mult s-a scumpit gazul, cu peste 45%, față de luna februarie a anului trecut. Costul la benzină și motorină a crescut și el cu 27%, iar facturile la energia termică sunt mai mari cu 21%.
Dacă vorbim de servicii, vedem că cel mai mult s-au scumpit serviciile poștale și am văzut că și biletele de avion sunt mai scumpe cu 10%.
„Preţurile de consum în luna februarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 2,1%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021 este 8,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) faţă de precedentele 12 luni (martie 2020 – februarie 2021) este 6,0%”, se arată într-un comunicat al INS.
Comparativ cu luna anterioară, alte legume şi conserve de legume s-a scumpit în februarie 2022 cu 7,11%, cartofii cu 4,70%, iar făina cu 3,31%.
Potrivit INS, preţurile la energia electrică au scăzut în perioada februarie 2021 – februarie 2022 cu 8,04%.
Predicție sumbră a BNR. Cât va ajunge inflația până la sfârșitul anului
Veștile proaste nu se opresc însă aici. BNR prognozează o creștere continuă a inflației, astfel încât, la finalul celui de-al doilea trimestru al acestui an va ajunge la 11,2%, la finalul semestrului III, la 10,2%, iar la sfârșitul trimestrului IV, la 9,6%.
Totul depinde însă de evoluția crizei din Ucraina, pentru că aceste date au fost stabilite înainte de începerea războiului.
Totodată, trebuie avut în vedere ce se va întâmpla în următoarea perioadă cu prețul internațional la gaze și petrol, pentru că atât autoritățile din România, cât și cele de la nivelul celorlalte state membre UE au anunțat plafonări ale prețurilor.