Alimentele sănătoase pe care e bine să le evităm. De ce devin dăunătoare, de fapt

de: Alexandra Chivu
27 11. 2020

Ce e considerat ca fiind sănătos de către specialiști trebuie consumat, ar fi fost o regulă simplă. Greșit, căci excesele, modul de preparare și forma lor, proaspătă, făcută în casă, sau cumpărată de pe raft, sunt factori importanți, oricât de sănătoase ar fi unele produse. Există trei grupe de alimente care ne-ar putea păstra ”teferi”, dar pe care este bine să le consumăm cu moderație, la orele potrivite, în combinațiile perfecte și, mai ales, respectând forma indicată de medicii nutriționiști.

Alimente sănătoase bine de evitat. De ce devin dăunătoare

Carnea roșie

Deși o sursă bogată de proteine, carnea roșie este cea mai cunoscută în cancerele colorectale. „Aici ne referim la un consum crescut de populaţia României nu este astfel de consumatoare. La carne roşie intră în special carnea de vită, vânatul, carnea grasă de porc, precum şi mezelurile, adică toate acele cărnuri care sunt foarte procesate industrial.

Uneori şi un consum exagerat de anumite fructe şi legume pot duce la cancerul de sân. Ar trebui să se reducă consumul de fructe şi legume roşii, respectiv ardeii roşii şi portocalii, morovocul, fructele de pădure. Până în 100-150 de grame pe zi este mai mult decât de suficient, dar trebuie să luăm în considerare că un morcov are cam 100 de grame”, a spus medicul Mara Popescu la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.

Granola

Granola este un mix complet de fulgi de ovăz, alune, migdale sau nuci, fructe uscate și îndulcitori precum siropul de arțar sau mierea. Dar asta era rețeta originală, descoperită în 1983, care concordă cu granola preparată în casă, nu și cu cea găsită în magazine. Ba chiar sunt de evitat, căci, oricât de bine ne-ar face cerealele de dimineață, conținând multe fibre, aportul de zahăr și nivelul de procesare al celor regăsite pe rafturile supermarketurilor este uriaș.

Produsele lactate

Tradițional, produsele lactate au fost principala sursă de proteine și grăsimi pentru multe popoare, iar pentru unele încă sunt. Dar aici vorbim despre oferta de lactate din societățile ai căror oameni cumpără aceste alimente de la băcănie, nu de la fermele locale. Așadar, problema principală cu aceste produse industrializate este calitatea. Multe au fost pasteurizate și omogenizate din rațiuni de siguranță, dar mulți nutrienți sunt pierduți astfel.

De aici vine altă problemă. Din moment ce tipul de grăsime prezent în lapte, brânză și iaurt constă în acizi grași cu lanț lung, organismul și sistemul digestiv vor avea nevoie de mai mult timp pentru a o transforma în energie. De asemenea, un sistem digestiv mai slab sau absența unor bacterii digestive bune vor face și mai dificilă digestia.