Alimentele periculoase din supermarket. Cu cât gustul e mai bun, cu atât sunt mai nocive

de: Ana Chivu
25 01. 2021

Care sunt cele mai periculoase alimente din supermarket-uri? Sunt printre primele locuri în lista de cumpărături a românilor. Despre ce este vorba și de ce specialiștii recomandă să renunți rapid la ele?

De ce alimente periculoase din supermarket trebuie să te ferești?

Capcanele sunt peste tot, dacă ne gândim la un stil de viață sănătos și la o alimentație echilibrată. Mulți oameni încearcă măcar să abordeze un meniu curat, fără excese. Din păcate, magazinele sunt pline de lucruri pe cât de bune, pe atât de nocive.

Comoditatea a luat și ea un loc mult prea sus în topul calităților pe care ar trebui să le avem în vedere. Mulți se mulțumesc astfel cu o mâncare rapidă, de multe ori deja preparată la porții sau decongelată. Chiar dacă durează mai puțin, obiceiul de a cumpăra preparate deja făcute nu e bun deloc.

Opțiunile în această privință par că se întind la nesfârșit: pizza, burgeri, crochete de pui sau peşte, paste, lasagna, risotto, nuggets, papanaşi şi multe altele. Cele făcute și congelate sunt pline de sare și alte E-uri care le fac să arate atractiv și care să reziste mult în congelatoarele supermarket-urilor, dar și în congelatorul de acasă.

Românii distrug arta culinară

Alegerile românilor în special sunt nepotrivite. Pâinea a rămas încă fruntașă în capul listei de cumpărături, alături de ingredientele pentru mâncărurile extrem de grase pe care le preferă majoritatea. Micile schimbări vin în dreptul cărnii pe care o aleg românii.

„Eu întotdeauna am încercat să spun mamelor că nu există mâncare sănătoasă și mâncare nesănătoasă, tocmai pentru că ceea ce face diferența este cantitatea. Nouă ca români ne lipsește educația care ne definește clar categoriile de alimente, adică: există alimente de bază, pe care le mănânci în fiecare zi și chiar la fiecare masă – pâine, paste, orez, cartofi, carne, alimente – și există apoi elemente facultative, care sunt alimentele procesate, industralizate, care conțin multă grăsime, mult zahăr și care trebuie mâncate din când în când, pentru plăcerea gustului, în cantități mici. Dar și aici există diferențe de calitate. Acizi grași trans înseamnă în primul rând margarină, adică un ulei vegetal, care a fost transformat prin hidrogenare într-un fel de unt, într-un produs solid. Ca să faci un produs de patiserie îți trebuie fie untură, fie unt, fie margarină. Margarina va fi totdeauna mai ieftină. Dar totuși nu putem să blamăm aceste produse în totalitate: patiseria este rea!”
Dr. Mihaela Bilic (Sursa: digi24.ro)