Se știe că toate alimentele au un conținut caloric, adică au valoare energetică. Chiar și așa, există alimente cu un conținut scăzut de calorii, cel mai adesea de până la 30 kcal la 100 de grame.
Se spune că acestea sun calorii negative, întrucât organismul consumă mai multă energie pentru digestia lor decât primește de la acestea. Astfel, spre exemplu, organismul nostru va consuma 130 de calorii pentru a absorbi 100 grame de salată verde, care are o valoare energetică de 15 calorii. Prin urmare, avem un conținut caloric negativ de -115.
Castravete
Dacă există un aliment care să fie consumat în cantități nelimitate, nefăcându-ne griji pentru cifre, atunci acesta este castravetele. Are aproape în totalitate apă, ce elimină toxinele din organism. Dar pe lângă apă, castraveții mai conțin și vitaminele A, B1, B1, C, acid folic, potasiu, magneziu, sodiu și alte minerale, dar și fibre, care îmbunătățesc tranzitul intestinal.
Țelina
Aceasta este leguma care are cele mai puține calorii. Astfel, 100 grame de țelină au doar aproximativ 12-15 kcal, iar digestia ei eliberează de două până la trei ori mai multă energie. Așadar, dacă dorim să slăbim, ar trebui să ne obișnuim cu gustul specific al ei și să o adăugăm în salate.
Ghimbirul
El are un conținut bun de calorii negative, iar asta datorită faptului că determină organismul să genereze căldură, iar astfel să consume mai multă energie.
Ceaiul verde
Și băuturile pot avea calorii negative, iar pe primul loc este ceaiul verde. Astfel, 100 ml de ceai verde, fără zahăr, conține 3-5 calorii. De asemenea, în același timp, organismul nostru consumă aproximativ 30 de calorii pentru a absorbi ceaiul. Pentru mai multă aromă, se poate adăuga și ghimbir, scorțișoară, mentă sau cimbru.
Grapefruit
În afară de faptul că grapfruitul este un aliment cu conținut scăzut în calorii, este extrem de benefic și îmbunătățește digestia și ajută la eliminarea excesului de lichid din organism.
Afinele
Împreună cu fructele de pădure, afinele sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienți. Astfel, o mână de afine poaate oferi organismului nostru antioxidanți, vitamine (A, C și B1), dar și minerale precum magneziu, fosfor și potasiu.
Spanacul
Spanacul trebuie să se bucure de o atenție deosebită, nu doar pentru că are puține calorii, dar și datorită proprietăților benefice pentru organismul uman. Frunzele de spanac sunt capabile astfel să acopere deficiența de acid folic din organism, conține magneziu, dar și alte vitamine și minerale utile.
Pătrunjelul
El este bogat în antioxidanți, magneziu, vitaminele A, C, K și beta-caroten.
Algele de mare
În 100 de grame de alge se găsesc doar aproximativ 49 kcal, dar și o mulțime de vitamine și minerale, precum vitamina A, B, calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, aminoacizi și iod.