Bolile autoimune, alergiile, inflamația cronică și depresia sunt doar câteva dintre bolile care pot avea legătură cu sindromul intestinului permeabil. O parte dintre substanțele provenite din alimente și anumite bacterii și toxine ajung să treacă dincolo de bariera intestinală, să se inflirteze în fluxul de sânge și să cauzeze probleme în organism. Reparând intestinul, dăm șansa corpului să se vindece. Aveți mai jos unele dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea intestinului, care pot fi consumate îndeosebi atunci când intervin groaznicele momente de disconfort.
În afară de anumite medicamente recomandate de medic, este indicat să respecți și câteva reguli alimentare, despre care sigur ai auzit dacă ai trecut pragul cabinetului unui doctor.
Bananele sunt ușor de digerat, nu irită stomacul și au un conținut bogat în fibre. Aceste fructe sunt recomandate și în perioada de convalescență după episoadele diareice, datorită pectinei din compoziție.
Alimentele probiotice sunt, de asemenea, recomandate în timpul episoadelor dureroase. Ele joacă un rol important în procesul de înmulțire a bacteriilor intestinale ”bune” din tractul gastro-intestinal.
Iaurtul, deși este evitat de mulți tocmai din cauza disconfortului abdominal pe care îl provoacă (balonare), rămâne pe lista alimentelor recomandate în timpul durerilor de stomac.
Cartofii, bogați în amidon, potasiu și magneziu, cu un indice glicemic scăzut, sunt recomandați în perioadele de dureri abdominale. Însă, ca în orice altă zi, nu numai cu aceste ocazii, să nu fie prăjiți, ci fierți, copți sau preparați la cuptor.
Citește restul listei de alimente aici.
Ovăz – creează un strat protector, protejând mucoasa stomacului de excesul de acid clorhidric. Este o excelentă sursă de fibre solubilă, benefică în menținerea colesterolului la un nivel scăzut.
Hrișca – un minunat stimulent al sistemului digestiv, dar și o sursă de proteine, fier și vitamine.
Mămăliga – gătită ca la carte, dar atât căt să rămână moale, ca un terci, mămăliga este un bun detoxifiant și normalizator al microflorei intestinale. Ea conferă o senzație de sațietate timp îndelungat.
Afine – mâncatul regulat de afine îmbunătățește circulația sanguină, reglând presiunea arterială și metabolismul, îmbunătățind memoria, îndeosebi dacă sunt mâncate dimineața.
Pepene roșu – deosebit de hidratant, reface mediul din stomac, pregătindu-l pentru alimente mai greu de digerat. Este bun pentru sănătatea ochilor și cea cardiovasculară, datorită nivelului mare de licopen conținut.
Pâine integrală fără drojdie – carbohidrații din cerealele integrale sunt nutrienți ideali pentru corpul tău dimineața, conferindu-ți un nivel optim de energie și menținându-ți apetitul la un nivel moderat până la prânz.