Mai toată lumea reîncălzește mâncarea în cuptorul cu microunde. Din lipsă de timp sau din comoditate, alegem să băgăm farfuria cu ciorbă sau friptură în cuptor, care se va încălzi foarte repede, cât să nu murim de „foame”. Atunci când stomacul cere de mâncare, este clar că încălzirea mâncării pare o veșnicie, așa că alegem cea mai rapidă variantă.
Gătim adesea foarte multă mâncare, pe care o încălzim de fiecare dată când ne așezăm la masă. Ceea ce mulți români nu știu este faptul că unele alimente pot deveni toxice pentru organism atunci când ating din nou temperaturi mari. Află ce nu trebuie reîncălzit niciodată la cuptorul cu microunde şi cum procedezi cu resturile de mâncare.
Este mult mai simplu şi mai practic gătitul o dată la câteva zile, și nu zilnic, așa cum făceau mamele noastre în tinerețe. Acum, scoatem oala cu mâncare din frigider, încălzim repede o porţie şi mâncăm liniștiți. Cu toate acestea, odată ce am apucat să reîncălzim alimentele, ele nu mai sunt așa de sănătoase. Unele pot deveni toxice, cancerigene chiar! Nu toată mâncarea poate fi reîncălzită la cuptorul cu microunde. Citește în continuare, pentru a afla despre ce alimente este vorba.
Carnea de pui este nelipsită din meniul nostru. Fiind o sursă bogată de proteină, acest tip de carne este recomandat pentru întreaga familie. Totuși, atunci când este reîncălzită, acea proteină benefică organismului îşi schimbă compoziţia, iar asta poate cauza probleme digestive. Ca să eviți reîncălzirea cărnii de pui, taie bucățile de carne fâșii și pune-le în salate sau sandvişuri.
La fel se întâmplă și cu ouăle. Omleta și ouăle fierte nu mai pot fi din nou încălzite, deoarece se distruge proteina din componenţa lor. În schimb, folosește ouăle fierte rămase într-o salată delicioasă.
Prezentă în mai toate gospodăriile românilor, această legumă este foarte des reîncălzită. Doar că acest proces poate da naştere apariţiei botulismului, o toxiinfecţie alimentară cauzată de o bacterie ce poate afecta grav sistemul nervos şi muscular. În loc să-i încălzești din nou, gătește cartofii într-o tigaie plată, la foc mic.
Una dintre cele mai sănătoase verdețuri îți poate pune viaţa în pericol. Află că, odată reîncălzit, spanacul îşi transformă nitraţii conţinuţi în nitriţi. Aceştia din urmă pot fi cancerigeni!
Mai toate felurile de mâncare din bucătăria românească au ulei. Cum eviți reîncălzirea lui? Chiar şi la o temperatură joasă, uleiul nu mai poate fi refolosit, din cauza fumului toxic pe care-l emană şi a radicalilor liberi. Aceștia pot contribui la declanşarea unor boli periculoase, precum diabetul, Parkinson, Alzheimer, cancerul, atacul cerebral etc.
În ciuda gustului său extrem de delicios, reîncălzirea orezului, mai ales la microunde, este contraindicată de specialiști. Trebuie să știi că orezul negătit conţine spori de bacterie Bacillus cereus, care nu sunt distruşi prin gătire. În momentul în care fierbem orezul și-l lăsăm să se răcească la temperatura camerei, aceste bacterii se înmulţesc, provocând simptome precum vărsăturile şi diareea. Este de la sine înțeles acum de ce nu trebuie să încălzești din nou orezul, da?