08 mai 2021 | 18:47

Alimentele pe care nu trebuie să le cumperi, de fapt. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă

Sănătate
Alimentele pe care nu trebuie să le cumperi, de fapt. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă
Nutriționiștii vorbesc des despre alimente proaste

Totul ar trebui să fie cu măsură, și este bine în teorie. Nu și când vine vorba de anumite alimente. Dar nutriționiștii trag semnale de alarmă. În opinia acestora, multe dintre ele ar trebui să dispară din rafturi.

Nutriționiștii vorbesc des despre alimente proaste

Există alimente proaste, spun majoritatea nutriționiștilor. Multe dintre ele nici nu le băgăm în seamă, dar cu toate astea le cumpărăm. Aceiași specialiști spun că a mânca din când în când orice nu ne va perturba complet sănătatea.

Asta nu înseamnă, de asemenea, că ești o persoană rea pentru că le mănânci. În afară de acele momente aleatorii în care cedăm cu toții la alimente „rele”, există alimente pe care nutriționiștii le îndepărtează tot timpul din dieta noastră.

”Când vine vorba de magazinele alimentare, culoarul alimentelor procesate este aproape sinonim cu „săriți peste această zonă”. Și am auzit despre cât de rău este pentru corpul nostru de mulți ani.

Așa că nu este nevoie de o reîmprospătare a motivelor pentru care este recomandat să stăm departe de ele. În ultimul timp, a apărut un nou termen, alimente ultra-procesate.”, spune Keri Glassman, specialist nutritionist.

Diferența dintre alimentele procesate „obișnuite” și alimentele procesate „ultra”

Nutriționiștii spun că, prin definiție, un aliment procesat este pur și simplu unul care a fost modificat de la forma sa originală. Consiliul Internațional pentru Informații Alimentare definește prelucrarea ca „orice schimbare deliberată a unui aliment care are loc înainte ca acesta să fie gata să îl consumăm”. Încălzirea, pasteurizarea, conservarea și uscarea sunt toate considerate forme de prelucrare.

Unele definiții includ chiar refrigerarea în amestec. Deci, dacă nu smulgem mere direct dintr-un copac sau nu bem lapte direct de la o vacă, marea majoritate a alimentelor pe care le consumăm sunt procesate tehnic.

O gamă largă de produse sunt considerate alimente procesate, inclusiv cereale, brânza, laptele, pâinea. Alte produse procesate sunt dulciurile și chipsurile, mai spun nutriționiștii. Așa că, sfatul nutriționiștilor este să evitați, pe cât se poate, tot ce este procesat. O varietate de tehnici diferite sunt utilizate pentru procesarea alimentelor. Orice aliment prelucrat este de obicei congelat, conservat, uscat, copt sau pasteurizat.

Alimentele pot trece prin diferite niveluri de procesare. La un capăt, legumele pot fi curățate, tăiate și porționate înainte de a fi vândute în pungi. Cu toate acestea, cele mai puternice alimente vor conține o mulțime de zahăr suplimentar, sare, ulei și calorii. Un bun exemplu este pizza congelată.

Ce alimentele nu trebuie să cumpărăm

Celebrul Hot-Dog, este făcut din carne procesată. Este doar unul dintre cele mai proaste lucruri pe care le poți băga în corpul tău. Sunt bogate în sodiu și grăsimi saturate. Nu sunt cele bune, cum ar fi cele găsite în nuca de cocos.

În același timp sunt umplute cu nitrit de sodiu. Nitritul este un conservant utilizat în mod obișnuit, care adaugă culoare și aromă cărnii. În conținutul simpaticului hot-dog, adesea, mai găsim și alte substanțe chimice și coloranți.

Celebrii covrigei Pretzel nu sunt altceva, decât carbohidrați rafinați. Nu au fibre, proteine și grăsimi sănătoase pentru a vă menține mulțumiți sau pentru a adăuga beneficii pentru sănătate caloriilor pe care le consumați.

Datele arată că dietele bogate în cereale integrale bogate în fibre sunt asociate cu un risc mai mic de boli coronariene și diabet de tip 2. De asemenea, s-a demonstrat că persoanele care consumă cereale integrale versus rafinate au profiluri lipidice mai bune și un control glicemic mai bun.

Alte produse care ar trebui să dispară sunt produse de patiserie prelucrate. Sunt făcute cu zahăr rafinat, făină de grâu rafinată, uleiuri hidrogenate. Pe lângă asta mai au și o grămadă de alte substanțe chimice și ingrediente artificiale.

Grăsimile trans au fost asociate cu boli coronariene, moarte subită din cauze cardiace și diabet. Dacă trebuie doar să aveți ceva dulce pentru a merge împreună cu laptele, nutritioniștii spun că sunt mai bune cele de casă.

Concluzia

Alte produse, ar mai fi ketchup-ul, băuturile carbogazoase, nucile aromate, margarina, mâncarea precongelată, etc. Nutriționiștii spun că alimentele procesate nu sunt o invenție modernă. Au existat de când primul butoi de porc sărat a navigat peste Atlantic. Acestea sunt convenabile și ne oferă acces la alimente care altfel s-ar strica în tranzit.

Bucurați-vă de ele cu moderație și folosiți bunul simț. Verificați etichetele nutriționale pentru a evita orice conținut ridicat de grăsimi, zaharuri și substanțe chimice pe care nu le puteți pronunța. Asigurați-vă că puneți ingredientele proaspete și simple în centrul dietei.

Atâta timp cât alimentele grase, zaharoase sau sărate procesate nu reprezintă mai mult de 20% din consumul zilnic de alimente, ar trebui să fie bine. Unele alimente procesate care pot fi o alegere mai sănătoasă includ:

  • conserve de pește, cum ar fi somonul și tonul,
  • fructe și legume congelate,
  • toate soiurile de fasole conservată cu conținut scăzut de sodiu.

 

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Aceste trei semne zodiacale își vor atinge obiectivele prin orice mijloace. Nimic nu le stă în cale
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Se alimentează cardurile românilor cu 250 de lei. Ordin la Guvern: Alocăm bani pentru plăți esențiale
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CINE intră de fapt în TURUL II
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro