România se află în continuare sub cod galben de caniculă, cu temperaturi care pot ajunge și la peste 40 de grade Celsius. Pentru a trece mai ușor peste acest disconfort termic, celebrul maestru bucătar Petrișor Tănase, care vara aceasta le gătește turiștilor veniți pe litoral, ne-a oferit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, câteva sfaturi importante.
Petrișor Tănase, maestrul bucătar de la Digi 24, gătește vara asta, una dintre cele mai fierbinți din ultimii ani, în bucătăria unui hotel din Mamaia, răsfățându-și oaspeții cu specialitățile sale culinare.
Din păcate, turiștii nu prea îi ascultă sfaturile și insistă să consume mâncăruri fierbinți chiar și în zilele în care aerul devine practic irespirabil:
”Întâlnesc turiști care strigă: ””Ciorbe fierbinți, ciorbe fierbinți!””. Iar eu îi avertizez: ””Măi, fraților, vă ia căldura și mai tare, nu sunt indicate ciorbele fierbinți într-o zi fierbinte!””. Dar, n-ai ce să le faci, se vede că nu au o educație gastronomică, le lipsește unora cu desăvârșire, asta se face în timp.
Nu uitați, mâncarea trebuie să fie la un maxim de 60 de grade. Dar, turiștii sunt obișnuiți ca la ei acasă, să fie fierbinte ciorba. Ei zic că, dacă plătesc la hotel, trebuie să mănânce așa cum doresc”, ne-a declarat Petrișor Tănase, exclusiv pentru Playtech Știri.
Petrișor Tănase ne-a spus și care ciorbițe sunt mai răcoroase pe timpul verii:
”Supa de castraveți și supa de ardei spaniolă sunt foarte bune, dar la fel de bună este și ciorba de roșii românească, cu paste făinoase, cu fidea, așa cum era pe timpul nostru și se mânca mai ales în zona Munteniei, unde căldurile sunt foarte mari. Însă, ciorba trebuie consumată ușor călduță, nici rece de la frigider și nici fierbinte, căci ne iau căldurile, așa cum le-am zis și le tot repet și turiștilor”.
Petrișor Tănase ne recomandă o rețetă sățioasă și ușoară, pentru zilele călduroase. Iată cum se prepară salata de vară cu vinete, dovlecei și roșii. Cantitățile le alegeți în funcție de numărul persoanelor invitate la masă:
”Legumele, adică roșiile, vinetele și dovleceii, se taie cubulețe, se călesc în ulei de măsline, apoi se adaugă puțin busuioc, oregano, sare, dar și boia dulce de ardei, care va da o culoare frumoasă. La sfârșit, se adaugă și brânza, mozarella sau de oaie, și usturoiul. Salata se consumă doar după ce se răcește foarte bine. Puteți adăuga și puțin oțet balsamic”.
Te-ar putea interesa și: Rețeta lui Petrișor Tănase pentru gemul de rubarbă, preferatul Regelui Charles. Care este ingredientul secret EXCLUSIV
Petrișor Tănase ne sfătuiește și cum să ne îmbrăcăm în zilele fierbinți, dar și cum să ne răcorim rapid:
”Ca să evităm căldura, în primul rând trebuie să ne acoperim corpul foarte bine cu haine cu mânecă lungă, cu pantaloni lungi, nicidecum să stăm în pantaloni scurți. Aceste haine trebuie să fie lejere, să nu fie strânse pe corp, să fie de culoare deschisă.
Ele trebuie să ne păstreze o temperatură constantă a corpului, iar căldura din exterior să nu ne afecteze. Iar când vă este foarte cald nu evitați să faceți un duș, nici fierbinte și nici rece, mediu, la temperatura pe care fiecare om o suportă, în funcție și de problemele de sănătate”, ne-a mai spus Petrișor Tănase, exclusiv pentru Playtech Știri.