Alimentele din bucătărie care îți vor fertiliza plantele. Nu le mai arunca la gunoi, sunt mult mai utile în pământ!

de: Năstase Mirabela
23 03. 2022

Ce alimente din bucătărie îți vor fertiliza plantele. Specialiștii îți recomandă să nu le mai arunci la gunoi, întrucât sunt mai utile dacă sunt puse în pământ. Orice plantă verde are nevoie de nutrienți precum potasiu, fosfor, azot. Aceste elemente de fertilizare pot fi găsite în diverse tipuri de îngrășăminte minerale, precum îngrășămintele azotate, în complexe sau în îngrășăminte organice.

Alimentele din bucătărie care îți vor fertiliza plantele

Trebuie să știi că bucătăria ta este plină de îngrășăminte naturale care favorizează creșterea plantelor, însă de cele mai multe ori, acestea sunt aruncate la gunoi, în loc să fie puse în pâmănt, pentru a fertiliza plantele. Unul dintre ele este îngrășământul pe bază de zaț de cafea.

Zațul de cafea este un îngrășământ natural bogat în fosfor, magneziu, azot și potasiu. Este bun pentru plantele iubitoare de acid, precum roșiile sau hortensiile. Se presară puțin zaț de cafea la rădăcinile plantelor sau se încorporează în sol, fără exces, pentru a nu stimula dezvoltarea plantelor în defavoarea înfloririi. El poate acționa și ca un activator de compost și poate fi încorporat în compost, ca gunoiul de grajd.

Cum îți ajuți plantele să crească

Cojile de ouă sunt și ele un bun îngrășământ natural pentru plante. Ele se zdrobesc folosind un mojar și un pistil, iar pulberea rezultată va fi întinsă la rădăcinile plantelor.

Mai poți să folosești, de asemenea, și o infuzie de coji de ouă ca apa de udat, ca să hidratezi plantele și să le hrănești, oferindu-le nutrienții necesari creșterii lor. Cojile de ouă sunt bune și pentru a ține la distanță paraziții, dăunătorii și gastropodele.

Și cojile de portocală acționează ca un îngrășământ natural. De altfel, cojile de la toate citricele sunt bune. Tot ce trebuie să faci este să răzuiești solul și să pui micile bucăți de coajă de portocală în pământ, apoi să le acoperi cu pământ și apă.

O altă metodă este să usuci cojile citricelor și să le treci apoi prin blender, ca să obții o pulbere pe care să o întinzi apoi la rădăcinile plantelor.

Nu în ultimul rând, cojile de banană sunt potrivite pentru fertilizarea plantelor. Ele pot fi puse în compost și pot elibera nutrienți esențiali în dezvoltarea plantelor, stimulând înrădăcinarea și făcându-le rezistente la boli.

Pentru a face asta, trebuie să tai cojile de banană în bucăți mici și să le înmoi apoi într-o găleată cu apă. Lasă-le să acționeze câteva zile, după care trebuie să strecori lichidul și să îl folosești ca să uzi plantele.