Alimentele care te mențin sănătos iarna. Ce să consumi în sezonul rece

de: Ana Chivu
17 11. 2022

Majoritatea oamenilor își schimbă regimul alimentar în timpul sezonului rece pentru ca organismul să își ia vitaminele de care are nevoie pentru iarnă. Cei mai mulți aleg să consume mult mai multă mâncare gătită și sățioasă. Specialiștii indică o serie de alimente pe care trebuie să le introduci în mesele tale de zi cu zi pentru a beneficia de nutrienții necesari. Iată ce trebuie să mănânci!

Alimente potrivite pentru sezonul rece: te mențin sănătos

Fructele și legumele proaspete se găsesc în continuare în supermarket-uri și în sezonul rece, dar nu sunt la fel de delicioase și calitative ca cele din primăvară sau toamnă. Cei mai mulți își schimbă regimul alimentar în sezonul rece pentru ca organismul să aibă tot ceea ce are nevoie pentru a face față temperaturilor scăzute.

Specialiștii susțin că este bine să știi ce alimente să consumi pentru a te bucura din plin de nutrienții necesari. Corpul nostru experimentează niveluri diferite de energie în timpul iernii, motiv pentru care preferințele sunt altele. Alegerile sănătoase și conștiente sunt cu atât mai importante în această perioadă. Experții au oferit o serie de produse pe care să le ai în vedere atunci când mergi la cumpărături.

Rădăcinoase: fructele și legumele cultivate local pot fi greu de găsit iarna. Cu toate astea, morcovii, sfecla sau napii pot rezista cu ușurință tot timpul. Poți să coci sau să călești morcovii la cuptor pentru un plus de beta-caroten.

Alimente bogate în vitamina D: mâncărurile bogate în vitamina D sunt în topul celor mai bune alimente pe care le consumi iarna. Este foarte important să le adaugi în meniul tău în timpul lunilor reci. Aceasta este o vitamină importantă pentru sănătatea oaselor și pentru imunitate. Mai mult decât atât, un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu mai multă anxietate și depresie. O sursă excelentă sunt: ciupercile, somonul, gălbenușurile de ou, cerealele fortificate, laptele și carnea roșie.

Ce trebuie să consumi?

Ovăz și cereale integrale: fulgii de ovăz sunt mai mult decât un aliment la îndemână pentru micul dejun sau o gustare. Făina de ovăz poate fi îmbunătățită pentru unele preparate prin adăugarea de condimente precum: scorțișoară, cardamon sau nucșoară. Mai mult decât atât, fulgii de ovăz sunt bogați în zinc și fibre solubile.

Supe/ciorbe: supele sau ciorbele sunt perfecte pentru iarnă pentru că în ele se regăsesc tot felul de legume. Poți să găsești în ele grăsimi, fibre și vitamine. Proteinele și fibrele reduc apetitul și încetinesc digestia. De asemenea, este util să asociezi supa cu crutoane din cereale integrale în loc de pâine.