Alimentele care te balonează. Ce să consumi mai puțin sau deloc, de fapt

de: Bișinicu Andreea
19 04. 2023

Cu siguranță ți s-a întâmplat, de câteva ori, să te ridici de la masă și să experimentezi o senzație de disconfort la nivelul stomacului. Starea de balonare este extrem de neplăcută, iată care sunt alimentele pe care trebuie să eviți a le consuma, ca să nu te mai confrunți cu această problemă.

Care sunt alimentele care provoacă balonare

Băuturi carbogazoase

Nu este nicio surpriză faptul că unele dintre produsele care îți provoacă balonare sunt băuturile carbogazoase, din cauza acidului pe care-l conțin.

Indicat ar fi să reduci consumul băuturilor de acest gen sau să agiți dozele de suc sau bere, înainte de a le bea, pentru a reduce din nivelul de acid al lichidului. Poți încerca să adaugi și gheață.

Alimente procesate

Poate nu ai timp să gătești, într-o zi, și preferi să cumperi alimente procesate precum supe la plic, legume conservate sau diferite sosuri gata preparate.

Toate aceste alimente îți pot provoca balonare, deoarece conțin foarte multă sare. Din acest motiv, organismul tău este predispus de a reține o cantitate mai mare de apă, potrivit specialiștilor.

Citește și Ce trebuie să mănânci seara pentru a slăbi. Mihaela Bilic dezvăluie secretul unei siluete de vis

Suplimente cu fibre

Fibrele te ajută să menții un tranzit intestinal optim, dar dacă le consumi în mod excesiv, ele vor avea efectul advers și te vor balona. Dacă ai o dietă bogată în fibre, bea foarte multa apă. Fibrele absorb apa și sunt mai usor de „transportat” de către tractul intestinal, scriu cei de la sfatulparintilor.ro.

Carbohidrații

Carbohidrații precum pastele, franzela, cerealele, orezul și alte alimente de acest gen provoacă balonarea. Experții îți recomandă să le înlocuiești cu proteine slabe precum cele din somon sau carnea de pui.

Legumele crucifere

Legumele precum broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, napii sau sfecla pot duce la balonare. Aceste alimente conțin cantități mici de zaharuri care nu pot fi procesate suficient de unele persoane, ducând astfel la formarea și acumularea gazelor.

Înlocuitorii zahărului

Înlocuitorii zahărului precum mannitol, altitol, sorbitol au tendința de a duce la balonare. Poți folosi în schimb, alternative dulci precum mierea, siropul de agave și chiar zahăr, galben, brun sau alb, însă în cantități mici.

Citește și Alimentele anti-îmbătrânire. Ce să consumi pentru o viață lungă, descoperirea specialiștilor