Alimentele care sunt perfecte pentru creier. Cât de mult ajută să le consumăm

de: Ioana Bucur
16 09. 2020

Zi de zi suntem asaltați de probleme. Stilul de viață haotic, stresant, are un impact negativ asupra sănătății sistemului nervos, singurul ce nu se poate regenera. Iată care sunt alimentele perfecte pentru creier. Cât de mult ajută și cum trebuie consumate.

Ce alimente sunt ideale pentru creier și cât de mult ajută să le consumăm

Când ne gândim la sănătatea creierului, ne referim clar la alimente bogate în acizi grași, omega-3, complexul B de vitamine și antioxidanți. Dacă reușim să le adăugăm dietei de zi cu zi, vom da o mână de ajutor îmbunătățirii sănătății sistemului nervos, încetinind procesul de îmbătrânire și evitând îmbătrânirea precoce a creierului.

  • Legumele verzi cu frunze. Alimentele bogate în nutrienți precum vitamina K, luteină, acid folic și beta-caroten sunt recunoscute pentru capacitatea de a stopa declinul cognitiv, îmbunătățind semnificativ sănătatea creierului. Așadar, caută să consumi, zilnic, spanac, kale, brocoli.
  • Pește gras. Consumat de cel puțin două ori pe săptămână, peștele gras reprezintă o sursă importantă de omega-3, grăsimi sănătoase nesaturate, ce scad nivelul de beta-amiloizi din sânge – proteina prezentă în sângele persoanelor care suferă de boala Alzheimeir.
  • Ouă. Bogate în vitaminele B6 și B12, acid folic și colină, consumul regulat de ouă poate avea un efect benefic asupra îmbunătățirii memoriei și reglării intensității stărilor emoționale. Un rol important în acest proces îl joacă chiar colina, un element necesar în producerea de acetilcolină.

Alimentele care sunt perfecte pentru creier

Nicio masă fără ele! Alimentele ce ajută la păstrarea sănătății creierului și întrgului sistem nervos

Antioxidanți versus radicali liberi. Pentru a ajuta creierul să „câștige” bătălia cu factorii nocivi, este important să avem o dietă bogată în alimente ce conțin nutrienți benefici sănătății sistemului nervos.

  • Cafeaua și ceaiul – bogate în cofeină, pot oferi câte un „impuls” abilității de concentrare, dar pe termen scurt. Un studiu realizat de Institutul Johns Hopkins, în anul 2014, a demonstrat că participanții care consumaseră o cantitate mai mare de cofeină au avut rezultate mai bune la testele funcției mentale.
  • Fructele de pădure ajută și ele la îmbunătățirea memoriei. Este recomandat ca, săptămânal, să consumăm cel puțin două porții de fructe de pădure: afine, zmeură, coacăze, mure, căpșuni.
  • Ciocolata neagră. Pe lîngă starea de bine pe care o oferă consumul unui baton de ciolată, aceasta joacă un rol important în procesul de învățare și memorare.
  • Nucile nu puteau lipsi din această listă, fiind o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase, antioxidanți și vitamina E.
  • Pepenele roșu. Creierul nu poate funcționa fără apă. Pepenele roșu, pe lângă conținutul ridicat de apă, are în componență și acod folic și citrulină, o substanță ce dilată vasele de sânge, ajutând alimentarea cu sânge a creierului.
  • Semințele de dovleac conțin și ele untioxidanți puternici ce protejează creierul împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Mai mult, ele reprezintă o sursă de magneziu, zinc, fier și cupru, „ingrediente” necesare transmiterii impulsurilor nervoase, procesului de învățare și previn apariția unor boli precum Alzheimer și Parkinson