Alimentele care se vor scumpi în România. Metoda de pe vremea lui Ceaușescu revine iar

Alimentele care se vor scumpi în România. Metoda de pe vremea lui Ceaușescu revine iar
Ministrul Mediului a făcut anunţul. Acestea sunt alimentele care se vor scumpi

Anunţ important pentru români. Ministerul Mediului a anunţat care sunt alimentele care se vor scumpi, în perioada următoare, în România. Se pare că metoda de pe vremea lui Ceauşescu revine.

Care sunt alimentele care se vor scumpi

Conform unui proiect de hotărâre pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Mediu, România ar putea institui, din nou, obligativitatea achitării unei garanţii pentru anumite produse. Astfel, alimentele care se vor scumpi vor fi cele ambalate în sticlă, borcan, plastic sau metal, tariful fiind valabil pentru volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri – 50 de bani.

“Sistemul de garanţie-returnare (SGR) se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”, se arată în proiect.

Important de precizat este că măsura ar urma să intre în vigoare la 31 martie 2022, iar produsele ambalate astfel vor fi mai scumpe cu 50 de bani decât de obicei. La un calcul simplu, un bax de 6 sticle de apa va costa cu 3 lei în plus, lucru care, cu siguranţă, îi va obliga pe români să returneze ambalajele pentru recuperarea banilor.

“E important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că, astăzi, doar 30% din comerţul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, conform Adevărul.ro.

Cum vom putea returna ambalajele

Conform Ministrului Mediului, suma oferită în plus pentru fiecare produs în parte va fi oferită clientului înapoi în momentul în care acesta va aduce ambalajul la magazin.

“Populaţia trebuie să ştie că totul se va întâmpla exact ca în cazul coşului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile. La fel, sistemul garanţie-returnare presupune o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România.

Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deşeurilor predate de populaţie sau pentru sisteme automate, aşa cum vedem în alte state europene. Populaţia îşi va primi pe loc garanţia, indiferent de sistemul în care le va returna. E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deşeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine.

Totodată, e important ca toată lumea să ştie că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deşeurilor colectate”, a adăugat Mircea Fechet.

Un alt lucru important de ştiut de români este faptul că acel cod de bare de pe ambalaje nu trebuie deteriorat, pentru că altfel acestea nu vor mai putea fi recunoscute de automatele din marile magazine.