Alimentele care s-au scumpit în Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine. Românii vor fi mai atenți când cumpără

de: Ștefan R. Apostol
06 02. 2024

Cu o rată a inflației extrem de mare și cu procente masive de import, există o presiune ridicată asupra producătorilor și, implicit, asupra retailerilor care nu au altceva de făcut decât să majoreze prețurile. Astfel că în piață regăsim o listă cu alimentele care s-au scumpit în Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine, ceea face ca românii să fie mai atenți când cumpără.

Perspectivele privind rata inflației în România în 2024

Cele mai recente rapoarte publicate de analiști arată o creștere a ratei inflației, deși preconizările anunțau că va scădea la aproximativ 5,3% până la sfârșitul anului 2024, față de 5,0% pe an, cât era anterior. Guvernul a încercat să oprească acest declin, iar una din măsuri a fost prelungirea măsurilor de plafonare a adaosului comercial. Cu toate astea, impactul va fi unul extrem de mare, mai ales asupra cumpărătorului român, iar economiștii vizează o nouă creștere a prețurilor la alimentele de bază.

Citește despre: Ce se întâmplă cu prețul alimentelor după scăderea inflației. Românii, revoltați de noile schimbări de la raft

În aceeași măsură, procentele importurilor a crescut, încă de la finalul anului trecut, astfel că la această oră vorbim de cel puțin 80% importuri, dacă ne referim la carnea existentă pe piață, în mai toate marile magazine, precum Lidl, Kaufland, Carrefour, etc. O altă creștere a importurilor, mai spun specialiștii, a fost resimțită și la fructele și legumele de import, aici cifra vehiculată fiind de aproximativ 90% din ceea ce se regăsește în piață.

Care sunt alimentele care s-au scumpit în Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine

Încă din primele zile ale acestui an, românii au resimțit noile creșteri de prețuri la mai toate alimentele, în special la cele de bază, în ciuda plafonării prelungite de către guvern. Astfel că, la un kilogram de carne de porc, românii au scos din buzunar cu până la 4 lei mai mult, creșterea fiind resimțită și la brânzeturi.

Vezi și: Cât au crescut prețurile pentru apartamente în București, la început de 2024. E din ce în ce mai greu să cumperi

De cealaltă parte, la legume, prețul în 2024 a crescut cu până la 20 de lei pentru un kilogram de roșii, la fel fiind și în cazul unui kilogram de ceapă, unde prețul a ajuns cu până la 7 lei, față de 3 lei cât era la finalul lunii decembrie.

Taxa pe zahăr a scumpit toate produsele, inclusiv sucurile

După introducerea acestei taxe, așa cum era de așteptat, mai toți producătorii de sucuri au scumpit produsele la ieșirea din fabrică, iar comercianții au făcut exact același lucru, astfel că la această oră 2,5 l de suc a ajuns să coste aproximati 13 lei, în raport cu un preț de 6 lei, cu cât era vândut înainte de introducerea acestei taxe.

Citește despre: Cu cât se scumpesc țigările și băuturile răcoritoare cu zahăr. Proiectul ministerului de Finanțe

În concluzie, deși premierul Marcel Ciolacu a cerut ca ministrul Agriculturii, Florin Barbu, să prezinte propunerile de prelungire a plafonării prețurilor, precum și  intenția să extindă  lista de 14 alimente, la începutul acestui an toate prețurile au crescut, ceea ce face ca măsurile luate să nu mai aibă niciun efect, și să asistăm la o și mai mare depreciere a puterii de cumpărare, în raport cu anul 2023.