Alimentele care nu trebuie combinate niciodată. Nu ai voie să le consumi la aceeași masă

de: Alex Cazacu
13 10. 2020

Cu toate că în ultima vreme gusturile s-au rafinat, meniurile devenind din ce în ce mai sofisticate, mulți dintre noi facem greșeli mari când vine vorba de alimentație. Astfel, unele combinații de alimente devin adevărate bombe calorice, care ar trebui evitate.

Alimentele care nu trebuie combinate niciodată

Nu mulți sunt cei care pot rezista unui șnițel bine rumenit cu o garnitură de cartofi prăjiți și o chiflă proaspătă lângă. Acest fel de mâncare este unul dintre cele mai comandate din meniurile multor restaurante, copii fiind principalii doritori. Însă, combinația de proteine și carbohidrați este dezastruoasă pentru stomac.

Sucurile gastrice din stomac abia pot face față digestiei, în felul acesta alimentele fermentează în stomac și apare balonarea și flatulența. Ideal este să combinați proteinele (din carne, lactate, brânzeturi) cu diferite legume.

Fructele fermentează și apare senzația de balonare

Deși fructele se digeră mai repede, atunci când sunt combinate cu alte alimente, timpul se mărește. Aceste alimente fermentează și apare senzația de balonare.

Tocmai din această cauză nu ar trebui niciodată consumate ca desert la masă, ci ca gustare, între mese, singure, nu în combinație cu alte produse. Ele se pot consuma fie cu cel puțin o oră înainte de masă, fie la trei ore după masă.

Combinația dintre două tipuri de proteine

O altă combinație care nu ar trebui făcută, este aceea dintre două tipuri de proteine precum: carne și brânză sau carne și ouă. Chiar dacă unele feluri de mâncare sunt delicioase în această combinație, ar trebui evitate.

O masă bogată în proteine este de asemenea greu de digerat. Sistemul digestiv depune mai mult efort decât e necesar, iar asta înseamnă mai puțină energie pentru organism, care dacă este lipsit de aceasta, cere zahăr.

Grăsimile și Carbohidrații

Carbohidrații împreună cu grăsimile nu ușurează nici ele munca stomacului. Cartofii prăjiți sau pâinea cu unt sunt, de asemenea preferatele multora dintre noi, însă specialiștii recomandă să le consumăm rar.

Atunci când consumăm grăsimi în cantități mari, tranzitul intestinal încetinește, astfel digestia devine greoaie. Grăsimile cele mai recomandate sunt cele provenite din uleiul de măsline sau acizi grași din avocado, somon, semințe, nuci etc, potrivit Clickpentrufemei.ro.

Alimente care nu ar trebui consumate la aceeași masă

Mai multe probleme de digestie sunt provocate de combinațiile de alimente nepotrivite. Unele sunt digerate într-un timp mai scurt, iar altele petrec ore întregi în tubul digestiv. Spre exemplu, un fruct are nevoie de 30-60 de minute pentru a fi digerat, legumele, cerealele și fasolea între 1 și 2 ore, iar carnea cel puțin 3 ore.