Deși nu este plăcut să aruncăm mâncare, uneori, acest lucru este inevitabil. Fie că alimentele expiră sau ne-au rămas prea multe preparate culinare pe care nu mai avem unde să le depozităm, gospodinele au pregătit o listă cu alimente pe care nu trebuie să le arunci în chiuvetă.
Sigur te-ai confruntat și tu cu această problemă, atunci când ți-au rămas resturi de mâncare în farfurie și te-ai văzut obligat să te descotorosești de ele. Care sunt cele mai des întâlnite deșeuri alimentare. Nu ai voie să arunci paste, ulei, coajă de ou, făină sau orez.
Dacă ai amestecat vreodată apă cu făină, atunci știi că cele două ingrediente formează un terci lipicios care se poate prinde de furtunul de la chiuvetă. De aceea, nu este indicat să arunci făină în țeava de canalizare, ci, mai degrabă, în coșul de gunoi.
Nu este recomandat să arunci niciodată orezul gătit în chiuvetă sau toaletă. După cum știi, boabele de orez cresc, se dilată și își dublează mărimea, lipindu-se de scurgere, ceea ce poate duce la blocaje în țevi. Din același considerent nu este recomandat să arunci orezul pe canal.
Uleiul nu se aruncă niciodată în scurgerea de la chiuvetă, deoarece se depune grăsimea pe furtun și vei avea probleme în momentul în care scurgerea se va înfunda. Cel mai indicat este să arunci uleiul încins în coșul de gunoi.
De asemenea, grăsimile nu trebuie deșertate în chiuvetă, deoarece se întăresc atunci când intră în contact cu temperaturi ridicate și pot bloca scurgerea.
Cu siguranță știi faptul că învelișurile de ou, odată înmuiate, devin extrem de lipicioase și pot deteriora conductele și fosele septice. Recomandarea gospodinelor este să arunci cojile de ou în coșul de gunoi.
Dacă vrei să reciclezi cojile de ou, le poți utiliza sub formă de îngrășământ pentru plante sau hrană pentru animale și păsări.
Zațul de cafea poate fi folosit, și el, pe post de îngrășământ sau refolosit în loc de scrub, pentru a înfrumusețea pielea. Resturile de cafea nu trebuie arunate la chiuvetă, deoarece se vor bloca în scurgere și vor duce la înfundarea chiuvetei.
Zațul de cafea poate fi folosit și în industria cosmetică, pentru a face diverse măști de față sau creme exfoliante pentru corp.