Alimentele care îți pătează dinții. Trebuie evitate, sunt extrem de periculoase

Alimentele care îți pătează dinții. Trebuie evitate, sunt extrem de periculoase
Alimentele care îți pătează dinții

Care sunt alimentele de care ar trebui să te ferești? Toată lumea își dorește un zâmbet de milioane, iar trucurile pentru care să-i ai albi și curați sunt foarte simple. Ce trebuie să elimini din meniul tău zilnic?

De ce alimente trebuie să te ferești? Îți pătează dinții

Cu toții vrem să avem un zâmbet frumos și niște dinți sănătoși, tocmai pentru că zâmbetul e arma perfectă în orice situație și spune multe despre fiecare om. Trebuie să ai la cunoștință că dincolo de cum îți îngrijești dinții trebuie să se afle și grija alimentelor pe care le consumi. Medicul stomatolog Adrian Mina a oferit mai multe detalii despre ce nu ar trebui să conțină meniul tău sau care sunt băuturile care nu trebuie să le consumi.

Afinele, mutele, cireșele sau rodiile sunt foarte colorate și pot păta dinții, la fel ca diversele sosuri pe care suntem obișnuiți să le mâncăm cu aproape orice, mai ales când vine vorba de preparate tip fast-food. De asemenea, coloranții din sucurile din supermarket-uri sunt periculoși, în special din cauza substanțelor chimice care adaugă aromă și pot eroda în timp smalțul dinților.

  • Ce e interzis?

Ceai
Sosuri
Băuturi energizante
Vin roșu
Fructe de pădure
Băuturi carbogazoase
Dulciuri și bomboane

Explicațiile specialistului

– ”Ceaiul este foarte sănătos, însă nu este cea mai bună alegere atunci când vrei o dantură imaculată. E bine de știut că, în special ceaiul negru poate păta dinții mai tare decât o face cafeaua. Pe de altă parte, ceaiurile din plante atacă smalțul și pot totodată cauza apariția petelor inestetice la nivelul danturii.”

– ”Știm cu toții că sosurile sunt gustoase, dar pot afecta aspectul dinților. Vorbim aici în special de cele intens colorate, precum ar fi sosurile de roșii, soia ori curry. E bine să le evitați pe cât posibil pe acestea sau să vă spălați pe dinți la scurt timp după ce le-ați consumat”, recomandă medical stomatolog Adrian Mina.

– ”În general, alimentele și băuturile acide afectează dantura. Băuturile energizante consumate adesea de sportivi, spre exemplu, atacă smalțul și provoacă apariția petelor. Este mult mai recomandat să le înlocuiți cu apă.”

– ”Dacă o anume băutură sau aliment poate păta fața de masă, atunci îți poate păta și dinții. Nu este de mirare că vinul roșu, o băutură acidă cunoscută pentru culoarea sa intensă, poate păta dinții. Trebuie să știți însă că și vinul alb poate face asta, întrucât este mai acid decât cel roșu”
Adrian Mina, stomatolog (Sursa: greatdoc.ro)