02 feb. 2024 | 21:25

Alimentele care conțineau cele mai multe E-uri în perioadă comunistă. Cu ce se stropeau roșiile

Social
Alimentele care conțineau cele mai multe E-uri în perioadă comunistă. Cu ce se stropeau roșiile
O ingineră în chimia alimentelor a dezvăluit ce E-uri se foloseau pentru a trata diverse produse pe vremea comunistă.

În ciuda părerilor potrivit cărora produsele alimentare erau sănătoase în perioada comunistă, realitatea pare a fi cu totul alta. O ingineră în chimia alimentelor a dezvăluit ce E-uri se foloseau pentru a trata diverse produse comercializate pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Cum se tratau roșiile.

E-urile folosite în alimente în perioada comunistă

Pe vremea comunismului, gospodinele făceau adevărate eforturi pentru a pune pe masă tot felul de preparate. Nu doar din cauza numeroaselor ingrediente care erau greu de găsit, ci și din cauza timpului îndelungat petrecut în bucătărie, neavând la dispoziție instrumentele de astăzi.

Mulți români vorbesc astăzi, poate marcați de sentimente de nostalgie, despre calitatea produselor de odată. Adevărul este însă că perioada comunistă nu era lipsită de E-uri în alimentație, potrivit explicațiilor inginerei în chimia alimentelor Elvira Grosu.

Te-ar putea interesa și: Prăjitură cu nucă din caietul bunicii. Alcazar, desertul iubit de toţi românii în comunism

Ce a dezvăluit inginera Elvira Grosu despre conservanții și aromatizanții folosiți în comunism

Specialista a dezvăluit că, în perioada comunistă, primele produse în topul celor care prezentau în compoziția lor E-uri erau mezelurile. Acestea conțineau conservanți pentru menținerea culorii hemoglobinei. Alte preparate, tot din carne, erau pline de conservanți și coloranți.

„Pe vremea lui Ceaușescu erau maxim opt conservanți și aromatizanți alimentari. Cei mai cunoscuți sunt azotiții și azotații de sodiu. Concentrația maximă admisă era de 14 mg/100 grame produs”, a dezvăluit inginera Elvira Grosu, potrivit adevarul.ro.

Cum se păstrau ouăle, brânzeturile sau bomboanele pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Ouăle vândute în perioada comunistă, pe bază de cartelă, erau conservate la frig, în clorură de var. Produsele din categoria brânzeturilor nu făceau excepție în acest sens, fiind conservate în clorură de sodiu, adică sare alimentară.

Nici deserturile nu erau scutite de astfel de procese. De exemplu, potrivit specialistei în chimia alimentelor Elvira Grosu, bomboanele din perioada comunistă prezentau acid ascorbic din China.

Te-ar putea interesa și: Desertul care făcea furori în timpul comunismului. Puțini români își permiteau însă să îl prepare

Legumele nu erau 100% naturale. Cum erau tratate roșiile

În perioada în care România a fost condusă de liderul comunist Nicolae Ceaușescu, nici roșiile nu erau 100% naturale, așa cum ar putea să spună unii. Legumele erau tratate, își amintesc românii. Nu la scara la care sunt tratate astăzi, însă acesta este un fapt ce nu poate fi negat.

Informația în cauză a stârnit controverse pe platformele sociale, unde utilizatorii online și-au amintit că roșiile aveau gust de raticid în perioada în care lider al României era Nicolae Ceaușescu. Legumele se cultivau, potrivit spuselor lor, în condiții africane, specifice anilor 1960.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actrița iubită de milioane de români care a avut o dramă neștiută și un destin tragic. Ce cuvinte a rostit înainte să moară
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Familiile regale au luat cu asalt o stațiune românească. Aici e Raiul pe pământ
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
UNGARIA ASCUNDE un secret extrem de bine păstrat. Până acum, NIMENI nu a știut aceste lucruri
Capital.ro
Horoscop 12 mai 2024. Berbecii prioritizează odihna, Racii fac schimbări importante
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro