Alimente și băuturi interzise pe caniculă. Ce nu trebuie să consumi sub nicio formă
Indiferent dacă faceți sport, călătoriți sau pur și simplu stați la soare, este foarte important să beți suficientă apă. Mai ales în circumstanțele în care temperaturile ating valori caniculare. Hidratarea este esențială, în primul rând, pentru sănătatea inimii. Menținerea corpului hidratat ajută inima să pompeze mai ușor sângele prin vasele de sânge către mușchi. Astfel, mușchii pot lucra eficient. Iată o listă de alimente și băuturi interzise vara, pe care ar trebui să le eviți!
Alimente și băuturi interzise vara, la temperaturi mari
Să începem cu începutul. Ce înseamnă să fii bine hidratat? Cantitatea de apă de care are nevoie un individ depinde de condițiile climatice în care trăiește. O persoană care transpiră mult va trebui să bea mai multă apă.
Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă, pot însemna, de asemenea, că trebuie să beți mai multă apă. Persoanele cu fibroză chistică au concentrații ridicate de sodiu în transpirație și trebuie să fie prudente atunci când vine vorba despre deshidratare.
Cert este că, dacă o persoană simte nevoia de a bea apă, înseamnă că nu este hidratată. Dacă așteptați să vă fie sete pentru a consuma lichide, nu este deloc un semn bun. În principiu, potrivit specialiștilor din domeniu, pentru fiecare kilogram de sudoare pierdut în timpul verii, este nevoie de o jumătate de litru de apă. Doar așa, organismul își poate reveni.
Ce este periculos pe timpul verii, în special când temperaturile sunt foarte mari, este să consumăm produse fără să știm riscurile la care ne supunem. De exemplu, unele alimente și băuturi pot acționa ca diuretice, determinând organismul să piardă mai mult lichid. Astfel, individul ajunge să fie deshidratat. Din acest motiv, trebuie să fim atenți la alimentele despre care se spune că trebuie consumate vara.
Cafeaua și alcoolul ar putea să vă distrugă sănătatea
Pe lista alimentelor și băuturilor care nu trebuie consumate vara, din cauză că riscăm să fim deshidratați sunt: alcoolul, cafeaua, sparanghelul, ceapa, usturoiul, ardeiul gras, feniculul. Legumele amintite au efect diuretic asupra organismului uman, au explicat unii specialiști. Dacă le consumăm, deși căutăm să ne hidratăm cu apă în perioadele toride, riscăm să rămânem deshidratați.
De asemenea, alcoolul este un diuretic. Acesta face ca organismul să elimine lichidele din sânge prin sistemul renal, care prevede rinichii, ureterele și vezica urinară, într-un ritm mult mai rapid decât alte lichide. Dacă nu beți suficientă apă cu alcool, vă puteți deshidrata rapid. Alcoolul, consumat sub o anumită formă de băutură, poate menține inima sănătoasă.
Se spune că și cafeaua este o băutură diuretică. Asta înseamnă că provoacă pierderea de lichide. Totuși, dacă este consumată cu moderație, cafeaua poate face parte dintr-un stil sănătos de viață. Specialiștii spun că 50 de miligrame sau aproximativ două cești și jumătate de băuturi cu cofeină sunt acceptabile într-o zi. Tot ce depășește, însă, această cantitate poate avea efecte secundare asupra sănătății.