Faptul că prăjirea alimentelor poate crește numărul de calorii consumat de un om nu este o noutate pentru nimeni. Procesul însă, poate avea loc cu tipuri de ulei care prezintă riscuri mai scăzute sau mai ridicate pentru sănătate. Mihaela Bilic a spus adevărul: ulei vegetal sau untură?
Prăjirea alimentelor este o metodă comună de gătit. Atât angajații restaurantelor de lux, cât și lanțurile de fast-food apelează la această tehnică de gătire. Cartofii prăjiți și puiul sunt două dintre cele mai des consumate preparate în formă prăjită, mulți declarându-se fani ai acestora.
Doar că, așa cum știm deja, alimentele prăjite tind să fie bogate în calorii și grăsimi trans. Asta înseamnă că, dacă sunt consumate în cantități mari, pot declanșa probleme de sănătate. Din acest motiv, moderația este importantă. Cum se prăjesc însă, alimentele acasă: cu ulei vegetal sau cu untură?
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-o intervenție la Pro TV, că indiferent de modul de prăjire, caloriile se înmulțesc. Totuși, există o diferență subtilă, dar cu impact major asupra stării de sănătate a omului când optăm pentru ulei vegetal sau untură.
„Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.
Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația. Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură”, a spus Mihaela Bilic.
Cristina Todașcă, expertă în chimie alimentară și angajată la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii din București, a explicat că, în untură, există un pericol mai redus de formare a acizilor grași trans, față de uleiul vegetal.
Așadar, din punctul de vedere al formării acizilor grași trans, este mai sanătos ca diverse alimente să fie prăjite în untură decât în ulei vegetal, pentru că nu se formează acizii grași trans care pot conduce, în timp, la declanșarea unor probleme de sănătate serioase.
Referindu-ne strict la grăsimile trans, acestea cresc inflamația în corp, lucru care stă la baza începerii depunerii de colesterol în artere și progresează până la înfundarea lor, a explicat medicul primar cardiolog Iulian Călin. Așa apar și accidentele vasculare cerebrale sau infarctul.
În majoritatea uleiurilor, găsim așa numitul acid oleic. Prin prăjire, se transformă în formă trans, mult mai stabilă și se formează grăsimile trans, au mai explicat specialiștii.