Alimente interzise și permise pe caniculă. Ce trebuie să mănânci începând de azi
Temperaturile caniculare fac ravagii în Europa, iar experții meteo sunt îngrijorați privind schimbările bruște de climă. În contextul valului de aer fierbinte care a acaparat bătrânul continent, temperaturile din România au crescut alarmant. Specialiștii au realizat o listă cu alimentele care trebuie consumate, pe timp de caniculă. Ce trebuie să consumi pentru a te menține hidratat.
Cod galben și portocaliu de caniculă în România
Specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie au emis avertizări de cod galben și cod portocaliu de caniculă valabile în următoarele zile, în cele mai mari regiuni din România. Ne așteaptă câteva zile fierbinți, motiv pentru care este important să ne hidratăm și să consumăm alimente slabe în calorii.
Conform reprezentanților ANM, vineri, 22 iulie, și sâmbătă, 23 iulie, se vor înregistra temperaturi caniculare în județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.
„În aceste zone, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Praova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța vor fi sub avertizare Cod galben vineri, sâmbătă și duminică.
În aceste zone, disconfortul termic va crește, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18-20 de grade.”, relatează experții ANM, potrivit Antena 3.
Ce alimente trebuie să consumăm pe caniculă
Cu cât temperaturile sunt mai mari, cu atât organismul uman consumă mai multă energie și pierde din vitaminele și mineralele necesare. De aceea, specialiștii pun accent pe hidratare și pe consumul a câtorva litri de apă pe zi.
Dacă nu ai idee ce să mănânci pe timp de caniculă, este recomandat să alegi un meniu bogat în alimente care îți oferă aportul zilnic necesar de proteine, minerale și vitamine. Iată câteva alimente permise pe caniculă:
- supe reci
- carne slabă
- fructe de sezon
- legume
- iaurturi
- nuci
- ouă
- ulei de măsline
- zeamă de lămâie
Ce este interzis să mănânci pe caniculă
Pe de altă parte, ce alimente sunt interzise pe caniculă, pentru consum în perioade atât de calde:
- Carne roșie
- Alimente prea reci sau prea fierbinți
- Alimente procesate industrial
- Mâncăruri foarte picante
- Alimente prăjite în multă grăsime
- Mezeluri și brânzeturi maturate.