Aliații lui Vladimir Putin, vizitați în mare secret în weekend de americani. Ce își doresc urgent

Aliații lui Vladimir Putin, vizitați în mare secret în weekend de americani. Ce își doresc urgent
Aliatii lui Vladimir Putin, vizitati in mare secret in weekend de americani. Ce isi doresc urgent

Înalți oficiali americani s-au deplasat, în mare secret, în acest weekend, în Venezuela, pentru a discuta cu oficiali guvernamentali ai țării sud-americane cu scopul de a dezgheța relațiile ostile dintre cele două state, în contextul în care tot mai multe țări caută soluții pentru înlocuirea petrolului rusesc. Venezuela, cunoscută drept un aliat al lui Vladimir Putin, este unul dintre principalii exportatori de petrol din America de Sud.

Vizită secretă a oficialilor americani în Venezuela

Întâlnirea dintre oficialii celor două state a avut loc în capitala Venezuelei, Caracas. Este prima întâlnire bilaterală la nivel înalt din ultimii cinci ani și a avut ca scop posibilitatea relaxării sancțiunilor petroliere impuse țării sud-americane. Rezultatul întrevederii nu s-a soldat cu progrese semnificative, scrie Reuters.

Delegaţia americană, condusă de Juan Gonzalez, consilierul principal pentru America Latină al Casei Albe şi ambasadorul James Story, a avut discuţii la palatul Miraflores cu preşedintele socialist Nicolas Maduro şi cu vicepreşedintele Delcy Rodriguez, au indicat surselecitate de Reuters.

Potrivit unei surse de la Washington, americanii au văzut întâlnirea ca pe un prilej de a evalua dacă Venezuela, unul dintre principalii aliați ai Rusiei din America de Sud, s-ar putea distanța de președintele rus Vladimir Putin ca urmare a invadării Ucrainei.

La doar o zi după izbucnirea conflictului militar, Venezuela le-a văzut vinovate pe SUA și NATO pentru criza din Ucraina, argumentând că au încălcat acordurile de la Minsk care au fost concepute pentru se facilita rezolvarea conflictului cu separatiștii din estul țării, potrivit Reuters.

„Este o crimă ceea ce îi fac poporului rus, un război economic”, a spus președintele venezuelean Nicolas Maduro la un eveniment în care a criticat decizia SUA și a aliaților săi de a scoate băncile Rusiei din sistemul de plăți SWIFT și de a impune restricții de zbor pentru companiile aeriene din Rusia.

Statele Unite caută soluții alternative pentru a preveni o criză petrolieră în cazul boicotării industriei energetice a Rusiei

Cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președitele Maduro a primit vizita adjunctului ministrului de Externe de la Moscova, Iuri Borisov, scrie Financial Times. Cu toate acestea, experții spun că oficialii americani consideră această ocazie o oportunitate pentru a relaxa sancțiunile de lungă durată impuse asupra petrolului venezuelean.

Totodată, americanii speră să îl convingă astfel pe Maduro să se îndepărteze de Moscova într-un moment în care criza petrolului la nivel global se adâncește tot mai tare.

„Cred că este de așteptat, chiar previzibil, ca administrația Biden să încerce să îmbunătățească relațiile cu Venezuela și Iran, având în vedere criza aprovizionării cu energie cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia”, a spus un membru al Consiliului pentru Relații Externe.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat sâmbătă că America poartă discuții „foarte active” cu partenerii europeni pentru a interzice importurile de petrol rusesc într-un mod coordonat.

Citește și: „Ce lege a promulgat Vladimir Putin azi, 7 martie. Banii cui urmează să fie confiscați urgent”

Urmăriți Playtech.ro și pe