Rafila: Vârstnicii trebuie izolați total la domiciliu! Trebuie să înțelegem toți asta

de: Ștefan R. Apostol
21 03. 2020

În 10 martie Președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, avertiza că vârful epidemiei de COVID-19 s-ar putea înregistra în lunile aprilie-mai, sperând ca până în vară transmiterea virusului să se facă mai dificil. Datorită vremii uscate și calde, numărul infecțiilor  ar scădea considerabil, este de părere Rafila.

UPDATE: ”Trebuie să luăm măsuri cât mai repede să nu ajungem în situația Italiei. Vârstnicii trebuie izolați la domiciliu cât mai repede. E doar o opinie personală, profesională. Vine Paștele, vor izbucni cazurile dacă nu înțelegem că trebuie să luăm măsuri cât mai repede. (…) Responsabilitatea individuală și înțelegerea contextului ar trebui să ne ajute. Imunitatea comunitară este o variantă, atunci când nu ai vaccin, este trecerea prin boală, clar. Trebuie însă evitată cu orice preț răspândirea bolii în comunitate.”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24, înainte de declarațiile de presă de la MAI.

Alexandru Rafila, vești bune pentru români

Dacă atunci doctorul Rafila vorbea de aceste estimări, care încă stau în picioare, asta depinzând de gradul de înțelelgere al populației de a reduce la minim contactul social,  într-un ultim interviu dat celor de la Digi24, doctorul Alexandru Rafila a încercat să explice care vor fi efectele creșterii temperaturilor odată cu venirea primăverii și, ulterior, momentul anotimpului de vară.

Cum va influența căldura coronavirusul

Statisticile și, cel mai important, simulările derulate în cadrul laboratoarelor de cercertare microbiologică, au adus și rezultate care, aparent, sunt pozitive dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne ferim în continuare și să avem grijă de noi. Mesajul doctorului Rafila a fost unul dur, dar real și bazat pe studiile din ultima vreme, atât ale specialiștilor chinezi, cât și pe rezultatele specialiștilor europeni.

Alexandru Rafila, vești bune pentru români. Cum va influența căldura coronavirusul

”Da este o legatură intre coronavirus si căldura în sensul că temperaturile si umidiatea care sunt mai mari în perioadaă primăverii și a verii, mai ales, influențează transmisibilitatea, adică încetinește transmisibilitatea dar nu o elimină. Ăsta e un lucru pe care trebuie să îl înțelegem, probabil că în timpul sezonului cald nu vom avea cifre mari de persoane infectate, cum se înregistrează în această perioadă, dar asta nu înseamnă că în sezonul cald boala va disăprea pur si simplu, ci va continua să producă infecții, dar nu vor mai fi așa de fregvente și conform analizelor noastre, undeva la toamnă vom avea o nouă creștere a transmisibilității și, dacă până atunci nu vom avea un vaccin eficient, și probabil nu vom avea, atunci vom cunoaște noi vârfuri de transmitere a virusului în perioada de toamnă și de iarnă.”, a declarat doctorul Alexandru Rafila.