Ministrul Sănătății a vorbit, astăzi, despre situația familiilor care nu pot avea un copil pe cale naturală, cât și despre programul disponibil în România privind fertilizarea în vitro şi embriotransfer, mai exact, subprogramul FIV-ET, derulat de Ministerul Sănătății, prin DSPMB. Alexandru Rafila a fost întrebat dacă acest program are șanse să se extindă, mai ales că tot mai multe cupluri întâmpină probleme și provocări atunci când doresc să-și mărească familia. Răspunsul medicului este îmbucurător pentru o parte dintre viitoarele mămici, dar descurajator pentru femeile care au depășit vârsta de 40 de ani, dar cu toate acestea, își doresc să devină mame.
Tot mai multe cupluri se confruntă cu infertilitatea, ceea ce produce multă supărare și frustrare între parteneri. Din fericire, Ministerului Sănătății susține Subprogramul Național de Fertilizare în vitro și embriotransfer, care face parte din Programului Național de Transplant de Organe, Țesuturi si Celule de Origine Umană, ceea ce face posibilă implinirea visului multor cupluri de a deveni părinți.
Astfel, Alexandru Rafila a confirmat extinderea acestui subprogram, cu mențiunea că, femeile care beneficiază de acest program trebuie să îndeplinească anumite condiții, astfel încât, șansele de a da naștere unui copil perfect sănătos să fie maxime.
“Nu ştiu să vă dau detalii pentru că eu am avut o singură discuţie cu doamna ministru Firea în urmă cu vreo trei luni. Întrebaţi la Ministerul Familiei. (…) Noi avem deja un astfel de program, el se desfăşoară la nivel naţional. Sigur că putem discuta despre extinderea acestui program, însă, extinderea acestui program trebuie să ţină cont de nişte criterii. În toate ţările din Uniunea Europeană există astfel de criterii”, a afirmat Alexandru Rafila.
Una dintre cerințele care ar putea deveni esențială este vârsta mamei, care să nu depășească 40 de ani, cât și rezerverva ovariană, care se poate afla în urma unei analize. Scopul acestor condiții în ceea ce privește fertilizarea în vitro este acela de a maximiza șansele unei reușite.
„Noi avem un punct de vedere, un raport al comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii, care propune astfel de criterii care să facă posibilă pentru cuplurile infertile, să facă posibil să aibă un copil, cu riscuri cât mai puţine pentru că şi lucrul ăsta trebuie luat în considerare, iar vârsta până la care se face acest lucru în Uniunea Europeană este de maxim 40 de ani.
De obicei, la 40 de ani, până la 40 de ani vârsta mamei, 42 de ani în câteva ţări şi ceea ce este extrem de important, de asemenea, un parametru care trebuie evaluat şi în funcţie de acest lucru să se recomande această procedură, este vorba despre rezerva ovariană care se calculează la femei încât beneficiarele sau cuplurile beneficiare ale acestui program să aibă o şansă cât mai mare să aibă copii şi în primul rând să aibă copii sănătoşi”, a mai adăugat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a menționat că programul de fertilitate din România se derulează de o lungă perioadă de vreme și asigură în mare parte întreaga procedură, însă există situații în care cuplurile au plătit o parte din tratament.
“În momentul de faţă avem un program care se derulează de către Ministerul Sănătăţii de mai mulţi ani care acoperă procedura în sine.
Este şi aceasta o posibilitate de a acoperi şi total sau parţial tratamentul necesar, însă, încă un lucru pentru care aş vrea să insist, această procedură trebuie să fie făcută totuşi să permită accesul cât mai multor cupluri, numărul de încercări dacă vreţi trebuie totuşi să fie limitat, de obicei, numărul acesta pentru ţările din Uniunea Europeană este de trei”, a explicat ministrul Sănătăţii.