07 apr. 2021 | 06:44

Alexandru Rafila rupe tăcerea despre regulile înmormântărilor Covid-19: „Totul se poate schimba imediat”

News
Alexandru Rafila rupe tăcerea despre regulile înmormântărilor Covid-19:
Alexandru Rafila, despre înmormântarea persoanelor cu Covid-19

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre protocolul de înmormântare al persoanelor decedate din cazua infecției cu Covid, dar și despre posibilitatea schimbării acestuia de către cei care dețin puterea. Potrivit reputatului medic, acest protocol care jignește demnitatea oricărei ființe umane este convenabil pentru autoritățile care nu doresc să-și asume nicio răspundere față de vreun posibil risc al unei schimbări.

„Nimeni nu își asumă nimic”

Ultimele luni au reprezentat o perioadă de coșmar pentru toate familiile care au fost obligate să-și înmormânteze persoanele dragi după protocolul înmormântării Covid, respectiv, acela de a băga pacienții decedați într-un sac de plastic, iar sicriul să fie sigilat. Pe lângă aceste condiții nedemne pentru orice om, familia este obligată să meargă cu sicriul direct la cimitir, fără a i se permite să i se facă o slujbă creștină într-o biserică.

În cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, Mihai Gâdea a vorbit despre aceste situații grele prin care mii de români au trecut. Alexandru Rafila, invitatul de ieri seară, a explicat că aceste protocoale se pot schimba imediat, printr-un ordin de ministru, atâta vreme cât cei care sunt în măsură să facă acest lucru, sunt pregătiți să își asume un minimum de responsabilitate.

„Nu cred că împiedică cineva Ministerul Sănătății să schimbe regulile prin care s-au desfășurat lucrurile până acum. Problema este legată de lipsa de asumare. Nu își asumă nimeni nimic și atunci este mult mai simplu să refuz să fac ceva, poate apare un risc, si atunci de să mă acuze pe mine ( n.r ministerul Sănătăţii) și nu fac nimic.

Asta este lucrul care se întâmplă în ultimele trei luni de zile în mod sistematic. Noi cunoaștem foarte bine că acum este o coaliție la putere. Mie mi se pare foarte ciudat că această coaliție nu ia o măsură în ceea ce privește problema de la Ministerul Sănătății”, a afirmat medicul.

“Este evident că ceea ce se întâmplă este o problemă”

Profesorul Alexandru Rafila susține că toată această situație grea pentru toată lumea este dorită de o echipă cu putere decizională de la Ministerul Sănătății. Reprezentantul României la OMS trage un semnal de alarmă cu privire la pasivitatea politicienilor care au puterea să schimbe acest lucruri și totuși nu o fac.

“Cred că este evident pentru toată lumea, pentru Barna, pentru domnul Cioloș, care reprezintă jumătate din acest Guvern, că ceea ce se întâmplă la Ministerul Sănătății reprezintă o problemă.

Problema este de natură politică. Nu înțeleg din ce cauză continua să funcționeze această echipă, sau să nu funcționeze de fapt aceasta echipa de la Ministerul Sănătății și partidele din care provin aceste persoane nu iau o decizie în ceea ce privește Ministerul Sănătății.

Cred ca asta este de fapt problema. Putem să inițiem legi, dar acum discutăm de o chestiune de un ordin de ministru care se poate scrie în câteva ore și se poate aproba imediat. Este mult mai simplu decât o procedură legislativă”, a explicat profesorul Alexandru Rafila la Antena 3.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași: E anormal
Capital.ro
Weekendul de Florii, în București. Străzi Deschise, concerte, târguri, expoziții în perioada 26 - 28 aprilie 2024
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro