Profesorul Alexandru Rafila a explicat în cursul serii de marți ce se va întâmpla după punerea în aplicare a noilor restricții anti-COVID-19. Potrivit reprezentantului României la OMS, rezultatele reale ale acestor măsuri vor fi dovedite cu adevărat peste o săptămână, două, iar până atunci, autoritățile trebuie să comunice eficient cu oamenii pentru a-i convinge să le respecte.
În cursul zilei de ieri, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat noi măsuri de restricție pentru cetățeni. Printre acestea se numără închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, teatrelelor, sălilor de spectacol și sălilor de jocuri de noroc din București.
De asemenea, în urma ultimelor decizii cu privire la evitarea răspândirii noului coronavirus, s-a decis introducerea purtării obligatorie a măștilor pe o rază de 100 de metri în jurul școlilor. Toate persoanele cu vârsta peste 5 ani sunt obligate să poarte mască în intervalul 7:45 – 21:15.
Alexandru Rafila a subliniat că aceste măsuri se vor dovedi a fi sau nu eficiente după ce se va înregistra o eventuală scădere a numărului de cazuri, în timp.
„Numai timpul ne va demonstra și o să vedem peste o săptămână, două dacă această creștere se stabilizează și eventual începe să scadă numărul de cazuri. Acela va fi momentul adevărului, trebuie să vedem efectul măsurilor în viața reală”, a spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila își susține punctul de vedere, potrivit căruia, oamenii nu pot fi obligați cu forța să respecte aceste noi măsuri de restricție, atâta vreme cât nu este înțeleasă gravitatea problemei.
Acesta menționează faptul că niciun avertisment nu-i poate speria pe cetățeni într-atât de mult, încât să aibă capacitatea de a depăși un anumit grad de toleranță asupra măsurilor impuse, sugerând ca soluție salvatoare comunicarea și colaborarea între autorități și cetățeni.
“Nu se rezolvă relaxarea oamenilor. Trebuie să înțelegem că și oamenii au o limită de tolerabilitate. Nu poți să tolerezi la nesfârșit o măsură care îți modifică viața de zi cu zi. Mai degrabă convingerea și parteneriatul cu oamenii este acela care poate să rezolve o problemă.
Nu poți să pui pe cineva să urmească populația, ca să vadă cine poartă mască și cine nu. Trebuie să existe colaborarea populației și specialiștii de la Grupul de Comunicare Strategică probabil că ar trebui să lucreze mai intens pe zona de comunicare și explicare”, a explicat profesorul, potrivit digi24.
Cu privire la alegerile parlamentare, Alexandru Rafila nu se poate exprima pentru moment. Acesta consideră că răspunsul va veni în timp, în urma unei analize atente a evoluției pandemiei. Cu toate acestea, medicul susține că pentru moment, participarea la alegerile locale nu a avut un impact dăunător asupra cazurilor de COVID-19.