Alexandru Rafila o contrazice pe Flavia Groșan. De ce nu ar vrea să fie tratat de ea, de fapt

Alexandru Rafila o contrazice pe Flavia Groșan. De ce nu ar vrea să fie tratat de ea, de fapt
Cum o contrazice Alexandru Rafila pe Flavia Grosan

Doctorița Flavia Groșan a fost prezentă joi seară la Antena 3, unde a spus că este tratată răuvoitor de medicii români, care i-au reclamat metodele de tratament la Colegiul Medicilor, cu toate că schema ei de tratament s-ar fi dovedit eficientă în cazul pacienților infectați cu coronavirus, aflați în primul stadiu al bolii.

Alexandru Rafila o contrazice pe Flavia Groșan

Flavia Groșan este medic pneumolog. Ea a spus că până în prezent a tratat aproximativ 1000 de pacienți, aflați într-un stadiu incipient al bolii. Aceasta i-a tratat prin abordarea bolii ca pe o pneumonie, astfel încât cei care se află în stări febrile să nu fie puși pe drumuri, pe la spitale.

„Aici am peneumoniile virale – gripa, infecțiile de sezon, virușii de sezon, covidul – care au  anumite simptome. Eu imediat îmi dau seama care e gripă, care e COVID. Clinic din cap, îmi dau seama. Mie nu îmi trebuie investigații foarte multe să plimb bolnavul febril să-l înnebunesc de cap din simptome. Apoi avem pneumoniile bacteriene – pneumococ, streptococ, stafilococ – care sunt niște pneumonii extrem de grave cu febră de patru cinci zile.

Și mai avem pneumoniile atipice (micoplasme, chlamydii) foarte interesante sunt pneumoniile astea. Sunt uşoare, dar rămâne în urmă o tuse, astenie și ține o lună. Organismul reușește să învingă boala și peste o lună iarăși apare. Eu tot timpul le iau în calcul și le tratez ca atare”, a spus Flavia Grișan la Antena 3.

Ce a spus Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, prezent și el în emisiune, a spus că tratamentul pe care un medic îl administrează unui pacient covid trebuie să se axeze pe schema de tratament adoptată de autorități. El a mai spus că, personal, nu ar putea să apeleze la un alt tratament în afara celui stabilit de protocolul Comisiei de boli infecțioase din România.

„Dacă mă întrebați pe mine, eu aș vrea să fiu tratat de un medic din România, conform protocolului care este stabilit de Comisia de boli infecțioase din România, care în principiu respectă majoritatea recomandărilor din statele membre UE și Statele Unite”, a declarat Alexandru Rafila. În plus, acesta a mai amintit că la rândul său a fost infectat cu Covid-19 și că s-a tratat conform protocolului aprobat.

Doctorița Groșan, chemată la discuții de Colegiul Medicilor

Amintim că Colegiul Medicilor din România a chemat-o pe doctorița Flavia Groșan la discuții în ce privește încălcarea normelor dentologice. Motivul?  Schema de tratamentu publicată a stârnit controverse în rândul personalului medical din România, astfel că mai mulți medici au criticat-o pe doctorița Groșan.

”Am aflat și eu din media despre acest studiu al doamnei Groșan, 1.000 de pacienţi este o cifră impresionantă domnia sa tratând pacienți cu COVID cu diferite stadii. Nu avem informații despre criterii de includere. Probabil, marea majoritate erau forme asimptomatice sau simptomatice pentru că dânsa recomandă, la un moment dat, plimbarea care este foarte bună și cu care suntem de acord cu toții. Mobilizarea precoce a pacientului este foarte importantă, dar un pacient cu COVID nu poate să fie mobilizat decât dacă este în stare bună. (…) Dânsa nu este judecată de Colegiul Medicilor.

A fost chemată pentru o discuție și nu legată de protocol, pentru că din punct de vedere profesional nu știu dacă cineva îi poate reproșa ceva, ci este vorba de o încălcare a unor norme deontologice, prin faptul că doamna doctor respinge public anumite mijloace de tratament recunoscute de comunitatea științifică medicală (…)”, a spus Dorinel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, potrivit aceleiași surse.