Alexandru Rafila a transmis un avertisment privind riscurile pe care România le poate întâmpina dacă o altă criză sanitară s-ar repeta. Potrivit medicului, un pas important pe care sistemul medical trebuie să-l facă este acela de a asigura prezența antiviralelor în farmacii, astfel încât, oamenii să se poată trata ambulatoriu, după prescripția medicului. Pe de altă parte, ministrul Sănătății a explicat în ce condiții un angajat ar putea avea contractul de muncă suspendat temporar.
Alexandru Rafila a explicat că autoritățile nu doresc să recurgă la sancțiuni dure, precum desfacerea contractului de muncă, dar acesta ar putea fi suspendat temporar, dacă angajații își folosesc cele 15 teste Covid-19 oferite gratuit din partea statului, fără să se fi vaccinat.
Ministrul Sănătății a transmis în cursul serii de luni că este nevoie ca împreună cu Ministerul Muncii să se găsească o variantă aplicabilă, care să nu discrimineze pe nimeni, dar în același timp, să asigure condiții optime de muncă pentru toată lumea.
Deputatul PSD susține că autoritățile trebuia să ia măsuri restrictive din timp, pentru a evita ca o altă criză de sănătate publică să aducă cu sine sute de decese pe zi.
„Noi nu am introdus o desfacere a contractului de muncă, dar a existat o suspendare si rămâne să găsim o variantă aplicabilă cu Ministerul Muncii. Dar acest certificat nu este definitiv, ci temporar, până la o incidența de sub 1 la mie, cum avem în momentul de față. Pentru cine nu vrea să se vaccineze și a epuizat cele 15 teste, i se supendă temporar contractul de muncă. Dincolo de problemele de constituționalitate, dacă nu facem nimic când începe să fie o situație majoră de criză de sănătate publică, vom numără iar sute de decese în fiecare zi. Eu nu aș vrea și cred că ar trebui să avem înțelegere”, a explicat Alexandru Rafila.
În cadrul aceleiași intervenții, Alexandru Rafila a explicat care sunt șansele ca antiviralele să se găsească în farmacii, în viitorul apropiat. Potrivit acestuia, eficiența acestora nu s-a dovedit a fi foarte mare, însă luate de la debutul bolii, după prescripția medicului, acestea pot avea rezultate bune.
Momentan, în România nu există această posibilitate, motiv pentru care, Alexandru Rafila dă asigurări că se fac toate demersurile pentru a pune în practică acest tip de tratament care ar putea elibera spitalele.
„Antivirarele nu țin loc de vaccin. Antiviralele nu sunt dropsuri, sunt substanțe active, care sunt destul de nocive, deci trebuie prescrise. Momentan avem trei produse. Favipiravir, autorizat pentru prescripție în ambulator doar în Ungaria. Am cerut și așteptăm o soluție de prescriere a acestora, pentru că nu doar pacientul să vrea să îl ia, ci și medicul să îl prescrie.
Celelalte două sunt medicamente noi, care se pot lua din primele zile de boală, încât să nu se ajungă la forme grave și la deces. La Arbidol nu avem niciun fel de material științific care să fundamenteze introducerea sa.
El era menționat că antiviral în protocol, dar era o steluță unde spune că nu sunt dovezi ale eficacității. Am încercat să găsim un leac, pentru că nu aveam nimic la îndemână. S-a încercat și cu Ivermectina, și cu antibiotice, dar astea se autorizează de Agenția Europeană a Medicamentului, nu putem merge în afara legislației”, a adăugat acesta.
Condiția esențială care permite tratamentul ambulatoriu cu antivirale
În continuare, medicul Rafila a subliniat necesitatea unui control medical, înainte de tratamentul cu antivirale. De asemenea, există anumite categorii de persoane care au interdicție la anumite medicamente, motiv pentru care, nimeni nu poate lua aceste medicamente după ureche.
„Eu sper că până la sfârșitul anului să avem acest protocol care să permită prescrierea de antivirale în ambulatoriu, dar nu fără evaluarea pacientului. De exemplu, un pacient cu hepatită nu poate lua Favipiravir, nici femeile însărcinate.
Dacă vor fi prescrise rațional, numai la persoanele infectate și de la începutul bolii, după o evaluare, vor avea un efect pozitiv. Ele au fost supuse studiilor clinice, nu au o eficacitate formidabilă, undeva pe la 35%.”, a declarat ministrul, la RomâniaTV.
În concluzie, antiviralele nu țin loc de vaccin, cel din urmă fiind singura armă sigură pentru evitarea dezvoltării formelor grave de Covid-19. Pentru a avea efect, antiviralele trebuie luate în anumite condiții, după recomandarea medicului, în primele zile de la infectare.