Medicul Alexandru Rafila vine cu vești proaste în contextul în care, pe zi ce trece, numărul cazurilor de COVID-19 cresc alarmant. Reprezentantul României la OMS se așteaptă la rezultate mai îngrijorătoare odată cu deschiderea școlilor, așa cum a fost și în cazul reînceperii mai multor activități, de la 1 septembrie. Specialistul a oferit de asemenea o explicație pertinentă pentru care România ocupă un loc fruntaș în Europa la rata mortalității cauzată de COVID-19.
Profesorul Alexandru Rafila a venit cu o observație foarte interesantă, subliniind faptul că de la o săptămână la alta se repetă același tipar de îmbolnăviri, însemnând numere și recorduri similare, inclusiv pe zile.
„Sunt cifre similare cu cele de săptămâna trecută, chiar și zilele coincid – recordul de miercurea trecută se repetă miercurea aceasta. Impactul reluării activității de la începutul lunii septembrie a existat, a fost o creștere de 20% față de perioada similară anterioară”, a explicat Alexandru Rafila pentru Digi24, privind evoluția numărului de cazuri COVID-19.
Un alt aspect alarmant este acela că numărul de cazuri continuă să crească, acest fenomen petrecându-se în primul val al pandemiei, de vreme ce în Europa, multe țări se confruntă deja cu cel de-al doilea val.
„Țările din vestul Europei sunt în valul al doilea, la ei e creștere față de acalmia din vară. Totuși, noi nu avut această acalmie, noi în vară am avut mai multe cazuri decât ei.
Începând de la 1 iulie, la noi a fost o evoluție crescătoare care nu s-a oprit nici acum. Aștept cu interes profesional și îngrijorare rezultatele viitoare, după deschiderea școlilor”, a afirmat acesta.
Alexandru Rafila previne cetățenii cu privire la o creștere masivă a îmbolnăvirilor cu COVID-19, după această perioadă a reînceperii școlii. El avertizează că sistemul medical nu poate face față la o creștere mai mare de 10-20% a numărului de pacienți infectați.
“Important e să fie o creștere rezonabilă, să păstrăm o creștere de 10-20% față de situația actuală. Mă aștept să continue trendul de creștere în secțiile ATI, care au ajuns la 500 de cazuri.
Gradul de ocupare a paturilor ATI e de 50%. Să vedem dacă se ajunge ca în unele zone aceste secții să fie suprasolicitate”, a arătat el, potrivit Digi24.
Alexandru Rafila a mai explicat, de asemenea, de ce România este cea de-a doua țară cu rata de mortalitate mare. Potrivit presei internaționale, România a fost nominalizată joi, alături de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Malta, Ungaria și Spania, unul dintre statele din Europa care „provoacă îngrijorare” privind evoluția epidemiei de COVID-19, potrivit antena3.
Medicul și-a arătat întristarea față de numărul mare al persoanelor decedate, motivul fiind faptul că acest virus lovește puternic persoanele în vârstă, care prezintă cormobidități, medicii din spitale confruntându-se în multe situații cu decesul acestora.