Alexandru Rafila, despre efectele devastatoare ale consumului de Ivermectinei. Ce boli ar putea dezvolta oamenii

Alexandru Rafila, despre efectele devastatoare ale consumului de Ivermectinei. Ce boli ar putea dezvolta oamenii
Reacțiile adverse produse de Ivermectină la oameni Sursă foto: Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Marți seară, profesorul Alexandru Rafila a abordat cel mai dezbătut subiect al momentului. Acesta a adus informații referitoare la Ivermectină, medicamentul care ar distruge infecția cu Covid-19 și ar preveni, totodată, contactarea virusului. Produs pentru a fi folosit în deparazitarea animalelor, medicamentul a ajuns să fie folosit în tratamentul anti-Covid-19. Reprezentantul României la OMS a explicat principalele reacții adverse pe care Ivermectina le poate avea în organismul uman.

Veste proastă pentru milioane de români

Pentru că vânzarea Ivermectinei a luat amploare, iar medicii veterinari au rămas fără produse în stoc, autoritățile competente au început să ia măsuri stricte. Astfel, medicilor veterinari le-a fost interzisă oferirea acestui produs pentru uz uman, fiind amenințați cu închisoarea și pedepse aspre.

Medicul Alexandru Rafila a fost prezent în platoul emisiunii „Sinteza Zilei”, la Antena 3, alături de alți specialiști în domeniul Bolilor Infecțioase.

Profesorul a transmis un avertisment pentru toți românii care au consumat sau au de gând să se trateze cu medicamentul considerat minune. Din păcate, Ivermectina nu este aprobat în România pentru consumul uman, și mai ales pentru tratarea noului coronavirus, astfel că acesta poate da reacții adverse severe.

„E ceea ce spune FDA, nu spun eu. Nu există aprobarea pentru prevenirea sau tratamentul infecției cu COVID-19 cu Ivermectină. Care este pericolul pentru oameni ca să ia Ivermectină? Unul dintre efectele adverse care sunt asociate Ivermectinei includ: o erupție cutanată, grețuri, vărsături, diaree, dureri de stomac, umflarea feței, efecte neurologice adverse, confuzie, parestezii, scăderea presiunii arteriale și hepatită. Asta spune agenție din Statele Unite referitoare la utilizarea la om a acestui produs în legătură cu infecția COVID.

Medicii din România nu pot să prescrie acest medicament dintr-un motiv foarte simplu: el nu se găsește în farmaciile de uz uman, decât dacă un medic veterinat prescrie unei persoane acest produs și lucrul acesta este imposibil, pentru că un medic veterinar nu are drept de practică în medicina umană”, a spus Alexandru Rafila.

Farmaciștii veterinari, obligați să renunțe la vânzarea acestui medicament

Odată cu aflarea veștii că în SUA pacienții infectați cu Covid-19 sunt tratați cu Ivermectină, iar tratamentul a dat rezultate miraculoase, românii s-au arătat extrem de deschiși acestei soluții. Nu a durat mult, însă, până când farmaciile veterinare au rămas fără medicament, motiv de îngrijorare pentru farmaciști, dar și pentru autoritățile competente.

Astfel, medicilor veterinari li s-a interzis vânzarea acestui medicament, având în vedere că utilizarea Ivermectinei de către oameni a fost interzisă din aprilie 2020, potrivit Autorității Naţionale Sanitare Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În cadrul emisiunii “Sinteza Zilei”, medicii au explicat că în SUA acest medicament a fost adaptat consumului uman, în timp ce în România nu s-a întâmplat acest lucru.

”Este o mare greşeală. Aceste produse veterinare nu au această fidelitate cum este un produs uman, făcut special pentru oameni”, a spus pentru Antena 3 , medicul Doru Safta.

Medicul de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț, a precizat că acest medicament are potențial în tratarea noului coronavirus, atâta timp cât ar fi aprobat pentru uz uman.

„Dacă ar fi validată, categoric, da. Eu am citit şi prospectul medicamentului Ivermectină de uz uman. Nu are interacţiuni medicamentoase şi reacţii adverse care să ne pună probleme mai deosebite decât, de exemplu, foloseam la începutul pandemiei caletra şi hidroxiflorotina”, a transmis medicul medicul.