15 iun. 2020 | 09:26

Alexandru Rafila, avertizare pentru cetățeni înainte de deschiderea grădinițelor: „Supraaglomerarea va produce probleme”

Sănătate
Alexandru Rafila, avertizare pentru cetățeni înainte de deschiderea grădinițelor:
Alexandru Rafila, avertizare pentru cetățeni înainte de deschiderea grădinițelor: "Supraaglomerarea va produce probleme" Sursă foto: Eduard Vânătoru, Mediafax

Alexandru Rafila avertizează vizavi de pericolul care îi pândește pe români odată cu deschiderea grădinițelor și creșelor. În ciuda faptului că cei mici nu reprezintă un pericol mare de transmitere al virusului, fiind în cele mai multe cazuri asimptomatici, supraagloemrarea poate fi un pericol iminent pentru dezvoltarea unor focare de infecție.

Deschiderea grădinițelor și a creșelor, amânată

În cursul zilei de ieri, ministrul Educației a anunțat că deschiderea creșelor și a grădinițelor va fi amânată până când vor fi finalizate din punct de vedere legal toate normele de aplicare. Această decizie a fost luată în ciuda faptului că Hotărârea de Guvern, publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede că deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor poate avea loc începând cu 15 iunie.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a afirmat ieri, la Digi24, faptul că personalul din aceste instituții trebuie să fie pregătit pentru evitarea transmiterii virusului: „Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi diminuat, controlat„.

Medicul Alexandru Rafila a explicat că cei mici nu reprezintă un pericol real de transmitere a noului coronavirus, aceștia fiind mai puțin expuși pentru a contracta boala, însă problema apare atunci când există un număr crescut de persoane.
Șeful Societății Române de Microbiologie recomandă tuturor instituțiilor de învățământ să asigure un spațiu generos în care părinții să-și poată lăsa și lua copiii în condiții de siguranță.

Personalul care supraveghează copiii trebuie să fie antrenat

Alexandru Rafila a vorbit aseară, în direct la Digi24, despre toate măsurile de prevenție care să protejeze cât se poate de mult copiii, personalul instituțiilor de învățământ, dar și rudele acestora.

Medicul explică faptul că personalul prezent în grădinițe și creșe trebuie să se ocupe în mod special de organizarea celor mici și de o igienă bună pecare aceștia trebuie să o respecte. Dacă aceste câteva măsuri importante sunt îndeplinite, riscul răspândirii se reduce categoric.

Deschiderea activității didactice, și totuși și grădinițele pot fi asimilate acestui tip de activitate, au arătat o creștere în transmiterea infecției din diverse țări. Copiii mici sunt la un risc redus de a contracta boala, ei și transmit destul de greu boala către adulți, adică de obicei dacă se infectează fac forme asimptomatice și e puțin probabil să infecteze alte persoane.

Aici e partea delicată, cu numărul. Supraaglomerarea sigur că va produce probleme. Dacă discutăm de părinți care trebuie să-și lase undeva copiii, lucrul acesta ar trebui să fie corelat cu o capacitate suficient de mare care să poată prelua acești copii, indiferent dacă grădinițele sunt publice sau private.

Lucrul esențial este ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat: să îi îndrume la toaletă, să îi îndrume să se spele pe mâini, să îi îndrume să nu facă exces de contact fizic pentru că știți bine, copiii sunt mereu în contact fizic, se joacă împreună, e normal să fie așa, astea sunt comportamente sănătoase”.

Copiii nu pot rămâne exclusiv în zona virtuală

„Dezvoltarea normală a unui copil comportă interacțiunea cu alți copii și din cauza asta, inclusiv activitățile didactice pe care ne propunem să le redeschidem din toamnă trebuie să țină cont de faptul că acești copii sau tineri trebuie să interacționeze unii cu alții, nu pot rămâne exclusiv în zona virtuală pentru că atunci vor fi niște generații cu o adaptabilitate socială foarte limitată.

Și lucrurile acestea trebuie să fie puse în balanță dincolo de riscul transmiterii infecției. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi diminuat, controlat, și identificate eventualele focare care pot apărea, izolați copiii, deci se pot lua măsuri. (…) Activitatea didactică este o activitate care trebuie să înceapă„, a declarat Alexandru Rafila.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Este incredibil ce mistere ascunde săpunul. V-ați gândit vreodată cum a fost inventat
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIA de VOTARE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro