Medicul Alexandru Rafila avertizează populația nevaccinată cu privire la pericolele la care este expusă în această perioadă. Din păcate, recordurile negative de cazuri pozitive cu Covid-19 se înregistrează în fiecare zi, astfel că rata de transmitere este tot mai mare. Potrivit fostului repzentant al României la OMS, populația nevaccinată are puține șanse să nu se infecteze.
Fostul reprezentant al României la OMS atrage atenția asupra diferențelor majore care există între țările cu populație vaccinată și țara noastră privind cazurile de Covid-19, cât și situația din spitale.
Potrivit specialistului, românii nevaccinați au șanse extrem de mari ca în această perioadă să se infecteze cu Covid-19, dată fiind lipsa imunității colective și contagiozitatea creescută a tulpinii Delta.
„Totuşi, cifrele pe care le avem la îndemână sunt de la Institutul de Sănătate Publică din România sau din alte ţări şi demonstrează ceva foarte clar: ţările care au acoperire mare vaccinală, chiar dacă au cazuri multe, nu au internări în spitale şi nu au decese decât în proporţie foarte mică. De fapt, asta e diferenţa între noi şi ei şi asta trebuie să înţelegem, ce se va întâmpla în perioada următoare.
În perioada următoare este puţin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze boala. E foarte greu să nu contractezi boala, pentru că această tulpină e de trei ori mai transmisibilă decât tulpina originală şi asta e într-adevăr o problemă foarte mare, iar aglomeraţiile, în lipsa măsurilor de protecţie – mască şi distanţare – nu fac altceva decât să favorizeze transmiterea”, a afirmat Alexandru Rafila, la B1TV.
Medicul a subliniat în același timp faptul că această situație se datorează și faptului că în vară nu a existat o campanie d einfirmare puternică vizavi de vaccinare și riscurile care vor urma să apară.
Medicul Alexandru Rafila a atras atenția, cu puțin timp în urmă, despre faptul că doza a treia nu va avea impact asupra sănătății publice, atâta timp cât multe dintre persoane sunt nevaccinate. În plus, doza a treia nu este obligatorie şi nu reprezintă o recomandare clară din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, fiind necesară în mod special unor anumite categorii, printre care, cei imunodeprimaţi, care nu dispun de suficienţi anticorpi.
Mai mult, acesta a specificat că nu va face cea de-a treia doză, mai ales pentru că a făcut schema compeltă de vaccin și a trecut prin boală, beneficiind de un număr de anticorpi bun. Din aceste motive, medicul nu susține actualizarea certificatului digital cu cea de-a treia doză. Alexandru Rafila a afirmat că sănătatea publică va crește direct proportional cu numărul persoanelor vaccinate, acesta oferind exemplul Portugaliei, care are 89% din populație vaccinată.