Au mai rămas cinci zile pănă la Crăciun, iar românii plecați în străinătate au luat cu asalt punctele de trecere ale frontierelor. Din păcate, spre surprinderea autorităților, mii de persoane s-au prezentat în fața personalului DSP fără nicio dovadă care să ateste vaccinarea sau testarea anti-Covid-19, ceea ce a creat mult stres și aglomerare din cauza duratei îndelungate necesare pentru a completa toate formalitățile. Ministrul Sănătății a transmis un semnal de alarmă către persoanele care se află în acesată situație, făcând apel la spiritul responsabil de care ar trebui să dea dovadă.
Weekendul care tocmai a trecut a fost ultimul înainte de Crăciun, astfel că, aglomerarea din vămi a creat multă presiune în rândul personalului de la Direcțiile de Sănătate Publică, dar și în rândul românilor, nervoși din cauza timpului crescut de așteptare. Alexandru Rafila a transmis, duminică seară, ca românii să respecte regulile din România, așa cum o fac sau ar trebui să o facă cu legistlația din țările din care vin.
„Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină.
Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de news.ro.
Pentru că multe dintre persoanele sosite în țară nu s-au vaccinat anti-Covid-1 și nici nu au efectuat teste PCR, acestea au obligativitatea de a intra în carantină. Chiar și așa, mulți cetățeni au anunțat deja că nu vor respecta această regulă importantă, astfel că, autoritățile competente vor fi extrem de solicitate cu verificarea respectării legii. Alexandru Rafila îi roagă pe cetățeni să nu fie inconștienți și să răspândească conștient acest virus, recomandându-le să respecte carantina.
„Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi e normal să fie aşa. Cred că trebuie să fim serioşi, să ne gândim că prin decizia nerespectării carantinei, dincolo de încălcarea legii, punem în pericol alte persoane.
Măsura aceasta a carantinei este o măsură de sănătate publică să protejeze comunitatea în care trăim. Nu cred că suntem inconştienţi şi acceptăm să răspândim cu bună ştiinţă o boală transmisibilă care poate să fie fatală în unele situaţii. E important colaborarea cu efectivele MAI, atât la intrarea în ţară, cât şi la verificarea respectării carantinei”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
De asemenea, Alexandru Rafila îi roagă pe românii întorși în țară să respecte munca colegilor de la DSP și să fie cooperanți în ceea ce provește controalele la graniță, dar și cele legate de carantină. Acesta a atras atenția asupra problemelor care vor apărea dacă oamenii nu iau în seamă recomandările personalului DSP, care nu face decât să evite un nou val pandemic agresiv.
“Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze şi ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria.
Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm atunci când o să vină noul val pandemic o să avem probleme foarte mari tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi şi care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a explicat ministrul Sănătăţii.
În cadrul aceleiași intervenții, Alexandru Rafila i-a rugat pe români să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate față de autorități, dar mai ales, față de persoanele dragi, pe care le-ar putea îmbolnăvi dacă nu respectă legea.