20 dec. 2021 | 06:57

Alexandru Rafila, avertisment crunt pentru românii întorși în țară nevaccinați și netestați anti-Covid-19: „O să avem probleme foarte mari”

Sănătate
Alexandru Rafila, avertisment crunt pentru românii întorși în țară nevaccinați și netestați anti-Covid-19: „O să avem probleme foarte mari
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Au mai rămas cinci zile pănă la Crăciun, iar românii plecați în străinătate au luat cu asalt punctele de trecere ale frontierelor. Din păcate, spre surprinderea autorităților, mii de persoane s-au prezentat în fața personalului DSP fără nicio dovadă care să ateste vaccinarea sau testarea anti-Covid-19, ceea ce a creat mult stres și aglomerare din cauza duratei îndelungate necesare pentru a completa toate formalitățile. Ministrul Sănătății a transmis un semnal de alarmă către persoanele care se află în acesată situație, făcând apel la spiritul responsabil de care ar trebui să dea dovadă.

Ce obligație au românii care se întorc acasă

Weekendul care tocmai a trecut a fost ultimul înainte de Crăciun, astfel că, aglomerarea din vămi a creat multă presiune în rândul personalului de la Direcțiile de Sănătate Publică, dar și în rândul românilor, nervoși din cauza timpului crescut de așteptare. Alexandru Rafila a transmis, duminică seară, ca românii să respecte regulile din România, așa cum o fac sau ar trebui să o facă cu legistlația din țările din care vin.

„Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină.

Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de news.ro.

Nerespectarea regulilor pune în pericol sănătatea cleor dragi

Pentru că multe dintre persoanele sosite în țară nu s-au vaccinat anti-Covid-1 și nici nu au efectuat teste PCR, acestea au obligativitatea de a intra în carantină. Chiar și așa, mulți cetățeni au anunțat deja că nu vor respecta această regulă importantă, astfel că, autoritățile competente vor fi extrem de solicitate cu verificarea respectării legii. Alexandru Rafila îi roagă pe cetățeni să nu fie inconștienți și să răspândească conștient acest virus, recomandându-le să respecte carantina.

„Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi e normal să fie aşa. Cred că trebuie să fim serioşi, să ne gândim că prin decizia nerespectării carantinei, dincolo de încălcarea legii, punem în pericol alte persoane.

Măsura aceasta a carantinei este o măsură de sănătate publică să protejeze comunitatea în care trăim. Nu cred că suntem inconştienţi şi acceptăm să răspândim cu bună ştiinţă o boală transmisibilă care poate să fie fatală în unele situaţii. E important colaborarea cu efectivele MAI, atât la intrarea în ţară, cât şi la verificarea respectării carantinei”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Ce se va întâmpla cu românii care nu vor respecta regula carantinei

De asemenea, Alexandru Rafila îi roagă pe românii întorși în țară să respecte munca colegilor de la DSP și să fie cooperanți în ceea ce provește controalele la graniță, dar și cele legate de carantină. Acesta a atras atenția asupra problemelor care vor apărea dacă oamenii nu iau în seamă recomandările personalului DSP, care nu face decât să evite un nou val pandemic agresiv.

“Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze şi ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria.

Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm atunci când o să vină noul val pandemic o să avem probleme foarte mari tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi şi care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a explicat ministrul Sănătăţii.

În cadrul aceleiași intervenții, Alexandru Rafila i-a rugat pe români să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate față de autorități, dar mai ales, față de persoanele dragi, pe care le-ar putea îmbolnăvi dacă nu respectă legea.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Click.ro
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Melodia „Dragostea din Tei”, periculoasă pentru șoferi. Cum îi afectează
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Obligatoriu pentru toți proprietarii de animale. Regulile UE nu pot fi încălcate
Capital.ro
Preparatul ideal pe care să îl consumi în Vinerea Mare | Se gătește repede și ușor
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
Situație PERICULOASĂ pentru România. Declarația care ne dă fiori reci
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O tânără a stârnit controverse după ce a recunoscut că nu își spală pijamalele după fiecare purtare. Ce i-au spus internauții
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro