Situația paturilor de la ATI este una disperată, astfel că spitalele sunt arhipline, iar pacienții cu Covid-19 în stare gravă nu au unde să fie internați. Din păcate, soluțiile par să fie din ce în ce mai greu de găsit, iar autoritățile încearcă să găsească adevăratul responsabil. Medicul Alexandru Rafila a criticat dur lipsa de acțiune a ministrului Sănătății, oferind argumente în acest sens.
În cursul serii de marți, profesorul Rafila a vorbit despre criza locurilor de la ATI. Acesta critică lipsa măsurilor de siguranță, în ciuda faptului că această criză a paturilor a fost premeditată, iar ministrul Sănătății știa din timp ce urmează să se întâmple.
În cursul zilei de marți, premierul Florin Cîțu a tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea numărului de paturi de la ATI, susținând că această problemă a apărut din cauza managerilor de spitale și nu din cauza resurselor. Florin Cîțu i-a solicitat lui Vlad Voiculescu să vină cu soluții pentru a completa aceste goluri.
În acest context, profesorul Alexandru Rafila a susținut cele spuse de premier, arătând cu degetul spre lipsa de implicare a Ministerului Sănătății.
„Înclin să cred mai degrabă primul ministru decât ministrul Sănătăţiiîn momentul de faţă. La Ministerul Sănătății e brambureala totală. Noi tot discutăm de câteva luni că s-ar putea să crească numărul de cazuri şi că trebuie să vedem cu ce resurse abordăm această situaţie şi nu se întâmplă nimic”, a afirmat profesorul Alexandru Rafila la Antena 3.
Vlad Voiculescu a anunțat că a reluat videoconferințele cu managerii de spitale, încercând să găsească soluții pentru creșterea numărului de paturi de la ATI.
„De două zile Ministerul Sănătăţii a ţinut nişte teleconferinţe cu managerii mai multor spitale din România. Ieri, la teleconferinţă, ministrul a participat din autoturism, probabil avea o treabă foarte importantă, şi nu s-a intamplat nimic.
În momentul de faţă, încearcă să numere 50 de paturi ATI care ar putea să suplimenteze numărul de paturi deja existente”, a adăugat Alexandru Rafila.
Reprezentantul României la OMS a subliniat importanța secțiilor de Covid și non-Covid în toate spitalele din țară, deoarece, în acest moment, sistemul medical se află într-o criză majoră generată de creșterea explozivă a îmbolnăvirilor.
Alexandru Rafila a insistat asupra faptului că pacienții au nevoie în primul rând de medici care să se ocupe de ei, iar cea mai bună soluție este crearea unor secții de covid în toate spitalele.
„Am rămas cantonaţi în aceeaşi paradigma cu spitalele COVID şi non-COVID. Spitalele COVID nu reuşesc să trateze pacienţii cu alte patologii, în loc să meargă pe această idee pe care au îmbrăţişat-o toţi.
În toate spitalele publice se organizează zone pentru tratarea pacienţilor COVID şi zone separate pentru tratarea pacienţilor non-COVID. Şi nici nu mai există o presiune pe personalul medical pentru că s-au vaccinat. Nu paturile tratează pacienţii, ci medicii”, a concluziont Alexandru Rafila.