Alexandru Rafila, apel către populație. Ce trebuie să facă acum românii

Alexandru Rafila, apel către populație. Ce trebuie să facă acum românii
Alexandru Rafila spune că românii s-au relaxat prea devreme

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, trage și el un semnal de alarmă, după explozia numărului de cazuri noi de coronavirus în România. Epidemiologul spune că românii s-au relaxat prematur, motiv pentru care acum România înregistrează de patru ori mai multe infectări decât în Italia, Spania sau Franța.

Alexandru Rafila spune că românii s-au relaxat prea devreme

”Spania, Italia și Franța au avut un număr foarte mare de cazuri și de decese. Măsurile se impuneau acolo. Țările respective s-au conformat și au în acest moment cam de patru ori mai puține cazuri decât are România în prezent.

La noi s-a întâmplat invers, a apărut o relaxare prematură. La noi, lucrurile evoluează invers. Sunt mai mulți factori: e vorba și de un soi de oboseală, se vorbește toată ziua despre pandemie. Nu trebuie să luăm lucrurile în derâdere. Trebuie să convingem oamenii de importanța responsabilității individuale. E singura soluție. În două-trei săptămâni putem inversa trendul CoVID-19, dacă începem să respectăm din nou măsurile. Au fost cam 1.600 de persoane care s-au externat când erau pozitive la virus. Sper că aceștia se vor izola la domiciliu și vor fi responsabili”.

Alexandru Rafila spune că românii s-au relaxat prea devreme
Alexandru Rafila spune că românii s-au relaxat prea devreme

”Ne apropiem de 3.000 de cazuri pe săptămână”

Alexandru Rafila a spus că ne apropiem de 3.000 de cazuri pe săptămână, ceea ce înseamnă extrem de mult, pentru populația României. Medicul mai spune că suntem însă departe de imunizarea în masă, în fața coronavirusului.

”Măsurile punitive au fost discutate în diverse moduri, însă nu trebuie să fie motorul principal al tratării problemelor coronavirusului. Eu continuu să cred că lumea va trata serios pandemia și că va lua în considerare că multe state ne vor interzice intrarea pe teritoriul lor, dacă vom continua în stilul acesta. Ne apropiem de un număr important de circa 3.000 de cazuri pe săptămână, ceea ce înseamnă extrem de mult la nivelul populației României. Mai avem până când 60-70% din cetățeni vor fi trecut prin virus, ca să putem vorbi de imunizare în masa. Trebuie să evităm să ne îmbolnăvim în perioada aceasta. Această creștere duce la suprapopularea paturilor de la terapie intensivă, asta în condițiile în care un pacient de la ATI stă internat în medie șase săptămâni”.