Medicul Alexandru Rafila a vorbit în cursul serii de joi despre o parte din problemele cu care se confruntă România în plină pandemie de COVID-19. Pe lângă neregulile care au loc la nivel de Minister al Sănătății, profesorul face previziuni sumbre cu privire la următoarea perioadă, mai exact, la jumătatea lunii decembrie.
Reprezentantul României la OMS a explicat în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, de la Antena3, de unde provin principalele probleme din cadrul instituțiilor medicale. El a oferit și câteva idei pe care le-ar pune în practică dacă s-ar afla în Minister.
Vestea care dă toate speranțele românilor peste cap este aceea că numărul deceselor și a infectărilor vor crește la jumătatea lunii decembrie. Pentru toate aceste lucruri care vor lovi sistemul medical românesc din plin există și o motivație: „inacțiunea”.
„Având în vedere ce s-a întâmplat în ultima perioadă, eu mă aștept – și să dea Dumnezeu să greșesc eu – ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri în spitale și foarte multe decese. (…) O să fie nevoie de anumite măsuri care să fie în mod clar în responsabilitatea acelor care au decis această inacțiune, că despre asta discutăm, despre inacțiune”, a spus acesta.
Candidatul PSD la alegerile parlamentare de duminică a explicat că el a tras mai multe semnale de alarmă în toată această perioadă. Pentru a înfrâna evoluția nefavorabilă a pandemiei, Alexandru Rafila susține că autoritățile ar fi trebuit să acționeze din timp, astfel încât să se evite o criză a tot ce ține de resurse medicale pentru gestionarea pandemiei.
Acest lucru înseamnă aprovizionarea din timp cu echipamente, personal medical, tuburi de oxigen, ventilatoare, circuite în toate spitalele. Profesorul Rafila a făcut referire și la inediciența DSP-urilor care nu au reușit să traseze reguli clare în gestionarea corectă a infecției.
„Nu știu dacă o să fie un dezastru, dar situația o să fie serioasă (…) Ea (situația – n.r.) trebuia gestionată din timp. Tot discursul meu și de când sunt la PSD și dinainte de a fi la PSD a fost legat de implementarea unor măsuri din timp.
Ori vara nu am făcut nimic cu DSP-urile, nimic în ceea ce privește extinderea numărului de spitale care să poată să trateze pacienți COVID, circuite separate, aripi separate în spitale, furnizare de oxigen în acele spitale, pentru că e o problemă la nivel local privind spitalizarea oamenilor care au nevoie de oxigen.
Toate aceste lucruri trebuiau făcute, împreună cu organizarea școlilor și a piețelor, dacă vreți”, a mai spus prof. dr.Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.